Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

Η νόσος Paget της θηλής είναι μια πάθηση του μαστού που εντοπίζεται στην περιοχή της θηλής.

Ποια τα συμπτώματα της νόσου Paget της θηλής;

Τα συμπτώματα της νόσου Paget είναι εμφανή στη περιοχή της θηλής ως χρόνιο έκζεμα. Η δερματική αυτή αλλοίωση μπορεί να επεκτείνεται στη θηλαία άλω. Η εμφάνιση του εκζέματος μπορεί να είναι ήπια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προχωρημένη με εξέλκωση και έκκριση υγρού από την επιφάνεια του δέρματος. Ακόμη η ασθενής μπορεί να έχει έντονο αίσθημα καψίματος, κνησμού και υπερευαισθησίας στη θηλή. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, η θηλή μπορεί και να αιμορραγεί.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Paget της θηλής;

Η διάγνωση γίνεται κλινικά από μαστολόγο βάσει της εμφάνισης της θηλής και της ύπαρξης ή μη ψηλαφητού όγκου στο μαστό. Στο 60% των περιπτώσεων συνυπάρχει υποκείμενος ψηλαφητός όγκος.

Σε περίπτωση υπόνοιας νόσου Paget στο μαστό, διενεργείται οπωσδήποτε μαστογραφία με σκοπό την ανίχνευση πιθανού συνυπάρχοντος καρκινώματος. Η διάγνωση βέβαια σε κάθε περίπτωση θα τεκμηριωθεί από τη βιοψία. Η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, καθώς αφαιρείται ένα μικρό τμήμα του δέρματος της θηλής και του υποκείμενου ιστού, το οποίο αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Η πρόγνωση και εδώ εξαρτάται από το στάδιο της υποκείμενης κακοήθειας.

Ποια η σχέση μεταξύ της νόσου Paget και καρκίνου του μαστού;

Η νόσος Paget σχεδόν πάντα συνδυάζεται με υποκείμενο διηθητικό ή μη διηθητικό καρκίνο του μαστού. Σπανιότερα μόνο δεν συνδέεται με κάποιας μορφής καρκίνωμα.

Ποια είναι η θεραπεία της νόσους Paget της θηλής;

Η θεραπεία της νόσους Paget της θηλής είναι κατά βάση  χειρουργική. Εάν το μέγεθος του καρκίνου κάτω από τη θηλή είναι μικρό, μπορεί να διατηρηθεί ο μαστός και να γίνει εκτομή μόνο της θηλής – θηλαίας άλω και του υποκείμενου όγκου (κεντρική τμηματική μαστεκτομή)  χωρίς δηλαδή να αφαιρεθεί όλος ο μαστός. Διαφορετικά ο τύπος της επέμβασης καθορίζεται από την υποκείμενη κακοήθη βλάβη. Παράλληλα πρέπει να ελέγχεται και η κατάσταση των μασχαλιαίων λεμφαδένων σε περίπτωση διηθητικού καρκινώματος ή ολικής μαστεκτομής. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι  απαραίτητο να ακολουθήσει ακτινοθεραπεία και σε άλλες να χορηγηθεί χημειοθεραπεία ανάλογα με το μέγεθος, τους μοριακούς δείκτες του καρκίνου και την παρουσία ή όχι μεταστάσεων.