Πότε ένα λίπωμα είναι επικίνδυνο

Πότε ένα λίπωμα είναι επικίνδυνο

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι το λίπωμα;

  Το λίπωμα σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Γ. Ανθιμίδη είναι ένα καλοήθης  νεοπλασματικός όγκος λίπους, που αναπτύσσεται αργά και εντοπίζεται συχνότερα υποδόρια, δηλαδή μεταξύ του δέρματος και των υποκείμενων μυών. Το λίπωμα δίνει την αίσθηση μιας μαλακής μάζας που μετακινείται εύκολα με ελαφρά πίεση των δακτύλων. Εντοπίζεται συνήθως στη μέση ηλικία και στα δύο φύλα. Μάλιστα, ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν περισσότερα του ενός λιπώματα. Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα: πότε ένα λίπωμα είναι επικίνδυνο;

  Πότε ένα λίπωμα είναι επικίνδυνο;

  Κατ’ αρχάς, να σημειωθεί πως το λίπωμα, αν και όγκος, δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με καρκίνο και συνήθως είναι αβλαβές. Για αυτόν το λόγο άλλωστε δεν κρίνεται απαραίτητη πάντα η θεραπεία του. Εμφανίζεται συνήθως στον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη, την κοιλιά, τα χέρια και τους μηρούς.

  Συνήθως λοιπόν ένα καλόηθες λίπωμα είναι ανώδυνο, αργά αναπτυσσόμενο, ευκίνητο και υποδόριο (σχετικά επιφανειακό). Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που ένα λίπωμα μπορεί, εκτός από αισθητική ενόχληση, να αυξάνεται πολύ σε μέγεθος και μάλιστα ορισμένες φορές να πιέζει τα κοντινά νεύρα και να προκαλεί πόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις τίθεται η ένδειξη αφαίρεσης ενός καλοήθους λιπώματος.

  Όταν όμως μια διόγκωση εντοπίζεται σε βάθος, είναι διηθητική, αναπτύσσεται γρήγορα, είναι επώδυνη, τότε τίθεται η υπόνοια λιποσαρκώματος, ενός κακοήθους λιπώδους όγκου, που μπορεί να μιμείται το λίπωμα. Αυτοί ακριβώς οι παράγοντες καθορίζουν το πότε ένα λίπωμα είναι επικίνδυνο. Τα λιποσαρκώματα εντοπίζονται στον κορμό και τα άκρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βλάβη κρίνεται επικίνδυνη και είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί και να αφαιρεθεί.

  Ειδικά εάν το μέγεθος μιας διόγκωσης ξεπερνά τα 3 με 5 εκατοστά, μπορεί να είναι χρήσιμη η βιοψία της βλάβης (διαδερμική ή διατομής) πριν την αφαίρεσή της, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να διαφύγει της διάγνωσης ένα λιποσάρκωμα, το οποίο είναι επικίνδυνο. Επιπλέον, εάν κατά τον απεικονιστικό έλεγχο (με υπερηχογράφημα ή αξονική / μαγνητική τομογραφία) διαπιστωθούν ύποπτα ευρήματα και χαρακτηριστικά, τότε διενεργείται βιοψία πριν τη χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να βεβαιωθεί ο ιατρός ότι δεν πρόκειται για λιποσάρκωμα.

  Πού οφείλονται και ποια τα χαρακτηριστικά των λιπωμάτων;

  Η αιτία των λιπωμάτων δεν είναι πλήρως κατανοητή. Πάντως τα λιπώματα δημιουργούνται από τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων, από τα οποία και αποτελούνται.

  Κύριο χαρακτηριστικό των λιπωμάτων είναι ότι είναι μαλθακά στη σύσταση, δίνοντας την αίσθηση «ζύμης». Επίσης μετακινούνται εύκολα με μόλις ελαφριά πίεση με τα δάκτυλα. Είναι εν γένει μικρά σε όγκο, αλλά ενδέχεται να αναπτυχθούν, γεγονός που εγείρει ανησυχία σύμφωνα και με τα προαναφερθέντα. Σπανίως προκαλούν πόνο, για αυτό και οι περισσότεροι ασθενείς δεν ενοχλούνται, πέρα από αισθητικούς λόγους.

  Διάγνωση και αντιμετώπιση λιπωμάτων

  Ο ιατρός θα ξεκινήσει με την καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και έπειτα θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση, ειδικότερα την επισκόπηση και ψηλάφηση του λιπώματος. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί ένα το λίπωμα είναι μαλακό και ομαλά περιγεγραμμένο ή σκληρό και ακανόνιστο. Μπορεί να διενεργηθεί απεικονιστικός έλεγχος (υπερηχογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία) εφόσον ο ιατρός κρίνει χρήσιμο να διερευνηθούν περαιτέρω τα χαρακτηριστικά της βλάβης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και βιοψία.

  Όσον αφορά τη θεραπεία, επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που να θεραπεύσει το λίπωμα. Συνεπώς, είτε επειδή είναι επώδυνο είτε επειδή πιέζει γειτονικούς ιστούς είτε τέλος επειδή μεγαλώνει και ενοχλεί εμφανισιακά, το λίπωμα αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση. Τονίζεται ότι καλό είναι τα λιπώματα να αφαιρούνται πλήρως, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υποτροπής, δηλαδή επανεμφάνισής τους. Η λιποαναρρόφηση, που έχει προταθεί και αυτή ως μέθοδος αντιμετώπισης, δεν παρέχει τη δυνατότητα πλήρους ιστολογικής εξέτασης,

   

  Επικοινωνήστε άμεσα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Γ. Ανθιμίδη προκειμένου να λάβετε μια έγκυρη και ολοκληρωμένη διάγνωση και να μάθετε πότε ένα λίπωμα είναι επικίνδυνο. Η πείρα του στη διαχείριση ανάλογων περιστατικών τον καθιστούν αρμόδιο να σας συμβουλεύσει και να σας προσφέρει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.