Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English

Eίναι επικίνδυνος ο πόνος στον μαστό;

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την εμπειρία πόνου στο μαστό κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με τον εμμηνορυσιακό κύκλο ή όχι και να είναι διάχυτος ή εστιακός.

Συνήθως το αίτιο είναι καλοήθες και μόνο στο 10% κακοήθες.

Σημάδια ύποπτα είναι ο μη σχετιζόμενος με τον εμμηνορυσιακό κύκλο πόνος σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και η ψηλαφητή μάζα και η έκκριση αιματηρού υγρού από τη θηλή. Μόλις αποκλειστεί η κακοήθεια, χρειάζεται να καθησυχαστεί η ασθενής. Βέβαια σε ένα ποσοστό 15% ο πόνος είναι τόσο ανυπόφορος, που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες της ασθενούς.

Ο πόνος που σχετίζεται με τον εμμηνορυσιακό κύκλο είναι συνήθως σαν βάρος ή σαν ευαισθησία (στην ψηλάφηση). Συνήθως είναι προς το εξωτερικό μέρος του μαστού και μπορεί να αντανακλά στο σύστοιχο άνω άκρο (έσω επιφάνεια του μπράτσου). Πολλές φορές βοηθάει η διακοπή πρόσληψης καφεΐνης και η έναρξη λήψης βιταμίνης Ε. Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, ενώ παράγωγα τεστοστερόνης χορηγούνται σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Ο μη κυκλικός πόνος εμφανίζεται σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Συνήθως περιγράφεται να “καίει”, “μαχαιρώνει” ή “τραβάει” και συνήθως εντοπίζεται γύρω από τη θηλή ή προς το στέρνο. Η θεραπεία είναι παρόμοια με παραπάνω, ενώ μπορεί να γίνει και τοπική έγχυση ξυλοκαΐνης/κορτιζόνης. Τέλος, αφαίρεση του σημείου από το οποίο ξεκινά ο πόνος έχει αποτέλεσμα στο 50% των περιπτώσεων.


Είναι επικίνδυνος ο πόνος στις θηλές;

Ο πόνος στις θηλές των μαστών μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό της περιοχής από θηλασμό ή από έντονη φυσική δραστηριότητα χωρίς στηθόδεσμο (π.χ. στη γυμναστική) ή σε στηθόδεσμο που δεν εφαρμόζει καλά στο μαστό και γενικότερα σε περιπτώσεις που ασκείται τριβή στην περιοχή.

Ο πόνος στις θηλές βέβαια μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικές καταστάσεις κυρίως του τύπου της φλεγμονής, όπως σε μαστίτιδα ή απόστημα (παθήσεις συχνές σε γυναίκες που θηλάζουν).

Τέλος υπάρχει και μια σπάνια μορφή καρκίνου, η λεγόμενη νόσος Paget, η οποία προκαλεί φλεγμονή και πόνο στην περιοχή.

Τα συμπτώματα, λοιπόν, που πρέπει να σας κάνουν να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια είναι:

 • διάβρωση της επιδερμίδας της περιοχής
 • ερυθρότητα
 • θερμότητα
 • οίδημα (πρήξιμο) τοπικά
 • πόνος στη μια μόνο πλευρά (δεξιά ή αριστερά)
 • ρίγος
 • πυρετός
 • ΓΕΝΙΚΌΤΕΡΑ ΔΙΌΓΚΩΣΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΌ
 • έκκριση υγρού άσχετη με θηλασμό ή αιμορραγικό έκκριμα

Τέλος, αν ο πόνος επιμένει ή γενικότερα σας κάνει να ανησυχείτε επισκεφτείτε ιατρό.


Πότε μια γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει μαστογραφία;

Η μαστογραφία ξεκίνα στα 40 έτη. Ορισμένες φορές γίνεται και από τα 35 για να υπάρχει μια βάση ελέγχου. Αν υπάρχει γνωστή μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA, ξεκινά στα 25-30 έτη. Σε γυναίκες με ισχυρό κληρονομικό ιστορικό αλλά χωρίς διαπιστωμένη γονιδιακή μετάλλαξη, η μαστογραφία ξεκινά 10 έτη πριν τη ηλικία της νεαρότερης συγγενούς που εμφάνισε τη νόσο και σίγουρα πριν τα 40 έτη.

Τι σημαίνει η έκκριση υγρού από τη θηλή;

Η έκκριση υγρού από τη θηλή που δεν σχετίζεται με το θηλασμό μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα ή σε προλακτίνωμα, το οποίο ελέγχεται με μέτρηση προλακτίνης (εξέταση αίματος). Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε καλοήθες ενδοπορικό θήλωμα, πορεκτασία ή ινοκυστικές μεταβολές, παθήσεις που πολλές φορές δεν είναι εμφανείς σε μαστογραφία, ενώ το υπερηχογράφημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δεινότητα του ακτινολόγου. Η φυσιολογική έκκριση είναι συνήθως μη αιματηρή, από πολλούς γαλακτοφόρους πόρους (τρύπες πάνω στη θηλή) και χρειάζεται πίεση του μαστού για να εκκριθεί το υγρό. Η παθολογική έκκριση συνήθως είναι ή αιματηρή ή αυτόματη (χωρίς πίεση), από τη μια μόνο πλευρά (δεξιά ή αριστερή) και από ένα γαλακτοφόρο πόρο.