Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

χολή

Ο όρος χολή αναφέρεται στο υγρό που παράγεται στο ήπαρ, το οποίο κατευθύνεται στο πρώτο τμήμα του εντέρου και συντελεί στην πέψη.

Η χοληδόχος κύστη έχει σχήμα αχλαδιού και εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το ήπαρ, στη δεξιά πλευρά του. Αυτή η κύστη συγκεντρώνει τη χολή (πεπτικό υγρό) που παράγει το ήπαρ και με αυτό συμβάλλει σημαντικά στην πέψη.

Η χοληδόχος κύστη στην πραγματικότητα ρυθμίζει την σωστή πέψη. Εφόσον δεν αποτελεί ζωτικό όργανο, η αφαίρεσή της δεν προκαλεί ιδιαίτερες διαταραχές στην πέψη του ασθενή.

Προβλήματα στη Χολή

Τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη προκαλούνται από την δημιουργία χολολίθων. Ο λόγος δημιουργίας τους είναι άγνωστος, καθώς και ο τρόπος αποτροπής τους. Αυτές οι πέτρες (λίθοι) ουσιαστικά μπλοκάρουν τη ροή της χολής, προκαλώντας στον ασθενή οξύ κοιλιακό πόνο, τάση για έμετο, δυσπεψία και σε ορισμένες περιπτώσεις πυρετό. Σε βάθος χρόνου, αυτές οι πέτρες μπορούν να προκαλέσουν χολοκυστίτιδα, αποφρακτικό ίκτερο ή ακόμη και οξεία παγκρεατίτιδα. Οι πιο συχνές ασθένειες των χοληφόρων είναι η χολολιθίαση και η χολοκυστίτιδα.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η μέθοδος της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής τελειοποιήθηκε τη δεκαετία του ’90, γεγονός που επέτρεψε στους χειρουργούς την αποτελεσματικότερη θεραπεία του ασθενούς με προβλήματα στη χοληφόρα. Η μικροσκοπική κάμερα με τη μεγέθυνση που παρέχει βοηθάει στην καλύτερη εικόνα του προβλήματος, ενώ η έλλειψη μεγάλης τομής επισπεύδει το χρόνο ανάρρωσης.

Παράγοντες που Συμβάλλουν στα Προβλήματα Χολής

Προς το παρόν, ο ακριβής λόγος δημιουργίας λίθων στη χολή παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την δημιουργία λίθων. Συχνά η πάθηση εμφανίζεται σε γυναίκες κοντά στην ηλικία των 40 ετών οι οποίες έχουν τεκνοποιήσει και έχουν αυξημένο λιπώδη ιστό.

Σοβαρές Επιπλοκές και Θεραπεία

Αν ο ασθενής πάσχει από χολοκυστίτιδα, μπορεί να οδηγηθεί σε επιπλοκές, όπως ύδρωπα και εμπύημα (απόστημα μέσα στη χοληδόχο κύστη). Αυτές οι επιπλοκές μπορεί τελικά να επιφέρουν ρήξη της χοληδόχου κύστης και περιτονίτιδα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντική η παρακολούθηση του ασθενούς για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων που σχετίζονται με τη χοληδόχο κύστη.