ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  μετεγχειρητική_κοιλιοκήλη

  Μετεγχειρητική Κοιλιοκήλη: Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόπτωση ενός σπλάγχνου από το εσωτερικό της κοιλιάς δια της ουλής προηγούμενης χειρουργικής τομής, εκεί όπου το κοιλιακό τοίχωμα είναι πιο αδύναμο και ευάλωτο στην πίεση. Αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μορφή κήλης, μετά τη βουβωνοκήλη και παρουσιάζεται μέχρι και στο 15% των ασθενών. Η εμφάνισή της μπορεί να γίνει μήνες ή και χρόνια μετά από τη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

  Ποια είναι τα αίτια της μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης;

  Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη μπορεί να προκληθεί λόγω των ακόλουθων καταστάσεων:

  • Όταν δημιουργείται μόλυνση και λοίμωξη στην μετεγχειρητική ουλή από τομή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης
  • Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει καλή συρραφή του τραύματος
  • Αν ο ασθενής είναι μεγάλης ηλικίας
  • Αν ο ασθενής σηκώνει βαριά αντικείμενα σε μικρό χρονικό διάστημα από την επέμβαση
  • Όταν υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιου βήχα
  • Στην περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα κορτιζόνης

  Ποια είναι τα συμπτώματα της μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης;

  Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή ως η προβολή μιας διόγκωσης στο κοιλιακό τοίχωμα και συγκεκριμένα κοντά στο σημείο της μετεγχειρητικής ουλής από τομή προηγούμενης επέμβασης. Η ανάπτυξη αυτής της κήλης μπορεί να δημιουργεί ενόχληση στον ασθενή, ενώ αν παρουσιάσει έντονο πόνο, ναυτία ή έμετο ή αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων, πρέπει το συντομότερο δυνατό ο ασθενής να μεταβεί σε νοσοκομείο, καθώς η κήλη μπορεί να έχει παρουσιάσει επιπλοκές (απόφραξη – ειλεός / περίσφιξη).

  Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης;

  Η θεραπεία της μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική, όπως και σε κάθε περίπτωση κήλης, με την λαπαροσκοπική τεχνική να υπερτερεί συχνά έναντι της ανοικτής επέμβασης. Βασικό πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής μεθόδου για τη συγκεκριμένη μορφή κήλης, είναι η απουσία τομής στο ίδιο σημείο με την προηγούμενη επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει μετεγχειρητικό πόνο αλλά ούτε και επιπλοκές όπως π.χ. λοίμωξη της περιοχής. Η αποκατάσταση γίνεται με τοποθέτηση πλέγματος, το οποίο ενισχύει τα κοιλιακά τοιχώματα και ως αποτέλεσμα, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να υπάρξουν υποτροπές. Η επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες είναι σύντομη και μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας μέσα στο ίδιο 24ωρο, χωρίς να αισθάνεστε πόνο.

  επικοινωνία

  επικοινωνία