Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English

Με τι ασχολείται η ογκολογία ;

Η ογκολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τους κακοήθεις όγκους, δηλαδή τις διογκώσεις που προκαλούνται από μια ανώμαλη μάζα κυττάρων. Ενώ τα κύτταρα του σώματος διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται, αλλά και πεθαίνουν, με έναν οργανωμένο τρόπο, ο κακοήθης όγκος προκαλείται από τον άναρχο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Είναι πιθανό να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη. Οι όγκοι γενικά χωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.

Καλοήθης Όγκος

Όταν ένας όγκος είναι καλοήθης, σημαίνει ότι:

 • τα κύτταρα του δεν διασπείρονται σε άλλα σημεία του σώματος
 • τις περισσότερες φορές μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως
 • οι πιθανότητες επανεμφάνισής του μετά την αφαίρεση είναι συνήθως ελάχιστες
 • δεν βλάπτει την υγεία και δεν απειλεί τη ζωή του ασθενή
 • είναι πιθανό, όμως, να προκαλέσει διάφορα μηχανικά προβλήματα στον ασθενή, αν βρίσκεται κοντά σε ζωτικά όργανα. Αυτό συμβαίνει με την πίεση ή και απόφραξη του όγκου προς τους γειτονικούς ιστούς.

Κακοήθης Όγκος

Με τον όρο κακοήθης όγκος ή κακοήθεια, εννοούμε τον όγκο που:

 • τα κύτταρά του πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς  και διαιρούνται χωρίς να υπακούσουν στους μηχανισμούς ρύθμισης του οργανισμού
 • μεγαλώνει εις βάρος των φυσιολογικών κυττάρων
 • καταστρέφει τη φυσιολογική δομή των διαφόρων ιστών και οργάνων που προσβάλλει
 • βλάπτει την υγεία του ασθενή και συνήθως απειλεί άμεσα ή έμμεσα τη ζωή του.

Καρκίνος του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Αναπτύσσεται σταδιακά  από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβίων. Μπορεί να βλάπτει τα παρακείμενα όργανα και ιστούς, όπως δέρμα, μυς, λεμφαδένες και επίσης μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα. Αντίθετα, οι καλοήθεις όγκοι του μαστού συνήθως είναι ομαλοί και δεν επεκτείνονται σε άλλα όργανα. Η αφαίρεση των καλοήθων όγκων έχει ως αποτέλεσμα τη θεραπεία των συγκεκριμένων βλαβών.

Η χειρουργική της ογκολογίας

Η ογκολογική χειρουργική αναφέρεται στη χειρουργική των όγκων. Η χειρουργική αντιμετώπιση του όγκου είναι συχνά ο μόνος τρόπος που μπορεί να οδηγήσει στην οριστική θεραπεία του καρκίνου. Η σύγχρονη χειρουργική μπορεί να προσφέρει ριζικές λύσεις ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις κακοήθειας, με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Οποιαδήποτε θεραπευτική αντιμετώπιση πρόκειται να εφαρμοστεί εξετάζεται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Αρχικά γίνεται λεπτομερής προεγχειρητική αξιολόγηση και πλήρης ανάλυση της περίπτωσης. Η ανατομία του όγκου μελετάται ώστε να γνωρίζει ο χειρουργός όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και όλες τις πιθανές οδούς επέκτασής του. Ο εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός της επέμβασης αλλά παράλληλα και όλη η θεραπεία του ασθενή, είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της νόσου.

Ο προληπτικός έλεγχος και η πρώιμη διάγνωση του κάθε όγκου, είτε του καλοήθη είτε του κακοήθη, αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας. Η σταδιοποίηση και η παρακολούθηση της πάθησης από έναν εξειδικευμένο γιατρό, είναι αναγκαία για να μην εξελιχθεί η νόσος. Μπορείτε να επισκεφθείτε το εξειδικευμένο γενικό χειρουργό Ανθιμίδη Γιώργο για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία της πάθησης που σας απασχολεί.