Categories: Blog

Κορονοϊός & Καρκίνος του Μαστού | Η επόμενη μέρα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Πλησιάζουμε αισίως στη λήξη του συναγερμού που έχει σημάνει τους τελευταίους μήνες. Ο κορονοϊός, αποτέλεσε αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ανθρωπότητας, με την αμφιβολία και το φόβο για το άγνωστο να κατακλύζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

    Πλέον τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και φαίνεται πως σύντομα θα επανέλθουμε όλοι σε φυσιολογικούς ρυθμούς.. Τα μέτρα προστασίας του κοινωνικού συνόλου θα μεταβληθούν, προκειμένου να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε και πάλι στην κανονικότητα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το προσεχές χρονικό διάστημα είναι αρκετά κρίσιμο για ορισμένα άτομα με σοβαρές καταστάσεις υγείας όπως ο καρκίνος του μαστού.

    Καρκίνος του μαστού & ανοσοποιητικό

    Είναι γνωστό πως τα θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, και ειδικά η χημειοθεραπεία, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους καρκινοπαθείς πιο επιρρεπείς σε κάποια λοίμωξη.

    Σύμφωνα με την Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), θα πρέπει να διαχωρισθούν όσοι έχουν υποβληθεί στο παρελθόν και ολοκληρώσει κάποια θεραπεία για τον καρκίνο και όσοι ακολουθούν μια θεραπεία το τρέχον χρονικό διάστημα. Για την πρώτη κατηγορία δεν ισχύει κάτι διαφορετικό από ό,τι ισχύει για το γενικό πληθυσμό. Όσοι ασθενείς όμως ακολουθούν σήμερα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού οφείλουν να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας τους και την αρμονική ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

    Ποια συμπτώματα του COVID-19,  πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

    Τα συμπτώματα του  COVID-19 που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι ο πυρετός και η δύσπνοια. Μιας και βρισκόμαστε στο τέλος της άνοιξης είναι πιθανό να μπερδέψετε ορισμένα συμπτώματα του ιού, με συμπτώματα κάποιας αλλεργίας, την οποία έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση καλέστε αμέσως το θεράποντα ιατρό για οδηγίες.

    Μέτρα προστασίας καρκινοπαθών

    Καλό θα είναι ασθενείς με καρκίνο του μαστού να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας έναντι του κορονοϊού, ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα.

    • Διατηρήστε τις μετακινήσεις σας περιορισμένες, ώστε να αποφύγετε πολυσύχναστα μέρη και συγχρωτισμό με πιθανούς φορείς του ιού.
    • Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε μάσκα και γάντια κατά την επαφή σας με άλλους ανθρώπους.
    • Διατηρείστε αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

    Μέτρα προστασίας ιατρείων

    Τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια της χώρας επιστρέφουν σχεδόν σε φυσιολογικούς ρυθμούς, εξυπηρετώντας κατόπιν ραντεβού όλους τους ασθενείς και όχι αποκλειστικά τα επείγοντα περιστατικά.

    Στο Ιατρείο του Γενικού Χειρουργού – Χειρουργού Μαστού Δρ. Γιώργου Ανθιμίδη, έχοντας πλήρη συναίσθηση της υποχρέωσης, αλλά και της ευθύνης απέναντι στους ασθενείς, τηρούνται αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Με προτεραιότητα την υγεία και την ασφαλή εξυπηρέτηση των ασθενών, συνοψίζονται παρακάτω οι οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που σχετίζονται με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων.

    • Εξυπηρετούνται ασθενείς αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού, με ρυθμό ένας ασθενής ανά μισή ώρα, με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην αίθουσα αναμονής.
    • Οι ασθενείς προσέρχονται στα ιατρεία μόνοι τους, ή όπου είναι απαραίτητο, με συνοδεία ενός μόνο ανθρώπου.
    • Ο ιατρός, καθώς και το προσωπικό του ιατρείου φορούν μάσκες και γάντια, τηρώντας τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας.
    • Ο χώρος αερίζεται επαρκώς έπειτα από κάθε επίσκεψη.

    Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον Ειδικό Χειρουργό Μαστού Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη για να του αναφέρετε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας και την πορεία της θεραπείας σας για τον καρκίνο του μαστού.

     

     

    Share

    Πόσφατα

    Μαγνητική τομογραφία μαστών

    Η μαγνητική τομογραφία μαστών διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση και τη λήψη καθαρής εικόνας των…

    % ημέρες πριν

    Κύστη Κόκκυγος: Αρχικό Στάδιο

    Η κύστη κόκκυγος, γνωστή και ως τριχοφωλεακό συρίγγιο, είναι μια νόσος που εμφανίζεται στη δερματική…

    % ημέρες πριν

    Αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα

    Η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια) αποτελούν δύο καταστάσεις που συνδέονται στενά. Μάλιστα η δυσκοιλιότητα…

    % ημέρες πριν

    Πότε ένα λίπωμα είναι επικίνδυνο

    Τι είναι το λίπωμα; Το λίπωμα σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Γ. Ανθιμίδη είναι…

    % ημέρες πριν

    Περιτονίτιδα

    Η περιτονίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το περιτόναιο, η λεπτή μεμβράνη που επενδύει…

    % ημέρες πριν

    Δείκτης μάζας σώματος

    Δείκτης μάζας σώματος: Τι είναι Όπως μας πληροφορεί ο Δρ. Ανθιμίδης, ο δείκτης μάζας σώματος…

    % ημέρες πριν