Νόσος Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και έλκος που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, που εκτείνεται από το στόμα έως τον πρωκτό. Ωστόσο, προσβάλλει κυρίως τον ειλεό, που είναι το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου.

Αν και η νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, εκδηλώνεται συχνότερα σε νέους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 16 και 35 ετών. Και τα δύο φύλα είναι εξίσου ευάλωτα στην πάθηση. Επιπλέον, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό χρόνιων φλεγμονωδών νόσων. Περίπου το 20% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με νόσο του Crohn έχουν συγγενείς που πάσχουν επίσης από παρόμοιες καταστάσεις.

 

Αιτιολογία

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου του Crohn παραμένει άγνωστη. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι υπάρχει μια πολύπλευρη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής προδιάθεσης και διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων. Γενετικές μελέτες έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες θέσεις στα ανθρώπινα χρωμοσώματα που σχετίζονται με την ευαισθησία στη νόσο. Επιπλέον, έχουν ενοχοποιηθεί περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως:

  • ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις
  • κάπνισμα
  • διατροφικές συνήθειες
  • άγχος

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Crohn;

 

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn εκδηλώνονται ποικιλοτρόπως ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της φλεγμονής εντός του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, που συνήθως εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά, συνοδευόμενο από διάρροια και απώλεια βάρους. Ο πυρετός μπορεί να συνοδεύει τις εξάρσεις της νόσου, ενώ η κόπωση και η αναιμία είναι κοινές εκδηλώσεις της χρόνιας φλεγμονής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα υποσύνολο ασθενών μπορεί να παρουσιάσει εξωεντερικές εκδηλώσεις που επηρεάζουν το δέρμα, τα μάτια, τις αρθρώσεις και άλλα συστήματα οργάνων.

 

Νόσος Crohn: Διαγνωστικές μέθοδοι

 

Η ακριβής διάγνωση της νόσου του Crohn είναι υψίστης σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση και διαχείριση. Η κολονοσκόπηση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής, διευκολύνοντας την άμεση απεικόνιση και τη λήψη βιοψίας για ιστοπαθολογική εξέταση. Σε περιπτώσεις που αφορούν το λεπτό έντερο, η μαγνητική τομογραφία (MRI) αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την περιγραφή της έκτασης και της σοβαρότητας της νόσου. Οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας συχνά αποκαλύπτουν αναιμία και αυξημένους φλεγμονώδεις δείκτες, υποστηρίζοντας περαιτέρω τη διάγνωση.

 

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη νόσο του Crohn

 

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο του Crohn, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις αποσκοπούν στον μετριασμό των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Κατά τη διάρκεια περιόδων έξαρσης, μπορεί να συνταγογραφούνται φαρμακολογικοί παράγοντες όπως:

  • κορτικοστεροειδή
  • μεσαλαζίνη
  • αντιβιοτικά
  • ανοσοκατασταλτικά

Νόσος Crohn

Νόσος Crohn

Οι αναδυόμενες βιολογικές θεραπείες που στοχεύουν στη μεταβολή του ανοσοποιητικού συστήματος προσφέρουν πολλά υποσχόμενες προοπτικές για τη διαχείριση της νόσου. Σε περιόδους ύφεσης, συνιστάται η θεραπεία συντήρησης με μεσαλαζίνη, με θεραπευτικά σχήματα προσαρμοσμένα στις ατομικές ανάγκες του ασθενούς.

 

Η διατροφή ως θεραπευτικό εργαλείο για τη νόσο του Crohn

 

Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου του Crohn, καθώς ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα, ενώ άλλα προσφέρουν ανακούφιση. Κατά τις ενεργές φάσεις της νόσου, συνιστάται η αποφυγή των εξής:

  • αλκοόλ
  • τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • καφεΐνης
  • τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες

 

Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά, άπαχες πρωτεΐνες και εύπεπτες τροφές όπως το γιαούρτι, τα αυγά και τα ψάρια μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να προάγει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Συνιστάται η δημιουργία εξατομικευμένων διατροφικών σχεδίων προσαρμοσμένων στις ατομικές προτιμήσεις και την κατάσταση της νόσου.

 

Νόσος του Crohn: Χειρουργικές παρεμβάσεις

 

Η χειρουργική επέμβαση παραμένει η έσχατη λύση στη διαχείριση της νόσου του Crohn. Προορίζεται για περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία ή που περιπλέκονται από αποφράξεις, συρίγγια ή αποστήματα. Οι λαπαροσκοπικές τεχνικές έχουν φέρει επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση, προσφέροντας μειωμένη νοσηρότητα και βελτιωμένα αποτελέσματα. Η έγκαιρη διαβούλευση με Γαστρεντερολόγο και Ειδικό Χειρουργό είναι υψίστης σημασίας για την έγκαιρη χειρουργική παρέμβαση, προλαμβάνοντας έτσι την εξέλιξη της νόσου και μετριάζοντας τις σχετικές επιπλοκές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο του Crohn, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Γεώργιο Ανθιμίδη.