Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English
αίμα στα κόπρανα

Αίμα στα κόπρανα

Η παρουσία αίματος στα κόπρανα μπορεί συχνά να αποτελέσει αιτία μεγάλης αναστάτωσης και ανησυχίας. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα, το οποίο δεν θα πρέπει να πανικοβάλει τους ασθενείς, καθώς τις περισσότερες φορές αποδίδεται σε καλοήθη αιτιολογία. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοείται ή να παραβλέπεται.

Η πρόσμιξη αίματος στα κόπρανα αποτελεί σύμπτωμα, το οποίο θα πρέπει άμεσα να αναφερθεί σε ειδικό ιατρό, ο οποίος ανάλογα με τις υπόλοιπες ενδείξεις θα αποφανθεί εάν χρειάζεται ή όχι περεταίρω διερεύνηση.

Αίμα στα κόπρανα: Τι μπορεί να σημαίνει;

Τα αιματηρά κόπρανα αποτελούν ένδειξη αιμορραγίας σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα.  Η πηγή της αιμορραγίας μπορεί να ανευρίσκεται στο στόμα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το έντερο (λεπτό ή παχύ) και τον πρωκτό. Το κόκκινο αίμα υποδηλώνει συνήθως μια πηγή αιμορραγίας από το περιφερικότερο τμήμα του πεπτικού συστήματος, ενώ το σκούρο χρώμα (μαύρο) συνήθως προέρχεται από το κεντρικότερο τμήμα της γαστρεντερικής οδού (μεταξύ στόματος και δωδεκαδακτύλου).

Ορισμένες φορές η ποσότητα αίματος στα κόπρανα είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να εντοπισθεί με γυμνό μάτι. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις και επί ορισμένων ενδείξεων διενεργείται μικροσκοπική εξέταση με ειδικές αναλύσεις κοπράνων.

Αίμα στα κόπρανα: Πιθανές αιτίες

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η διερεύνηση της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνει και τον λεπτομερή έλεγχο του πεπτικού συστήματος, καθώς η αιτία μπορεί να βρίσκεται στην ύπαρξη κάποιας αιμορραγίας.

Εάν το αίμα στα κόπρανα προέρχεται από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, τα πιθανά αίτια είναι:

 • Διάβρωση του βλεννογόνου (εσωτερικού) χιτώνα του πεπτικού σωλήνα . Μπορεί να συμβεί στο στομάχι ή τον οισοφάγο εξαιτίας της επανειλημμένης παλινδρόμησης γαστρικού υγρού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής. Ο προσβεβλημένος βλεννογόνος χιτώνας μπορεί στη συνέχεια να αιμορραγήσει.
 • Πεπτικό έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου. Μπορεί να προκληθεί από ελικοβακτηρίδιο, φαρμακευτική αγωγή ή άλλες ασθένειες.
 • Ηπατικές ασθένειες. Ορισμένες ασθένειες του ήπατος οδηγούν στην ανακατεύθυνση της ροής του φλεβικού αίματος. Συνέπεια αυτού είναι η δημιουργία διογκωμένων φλεβών του οισοφάγου (κιρσοί του οισοφάγου), οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού συστήματος.
 • Φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (πχ. ασπιρίνη) σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρορραγία, η οποία εμφανίζεται ως αίμα στα κόπρανα.

 

Εάν το αίμα στα κόπρανα προέρχεται από το κατώτερο πεπτικό σύστημα, τα πιθανά αίτια είναι:

 • Χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα). Τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά. Σε περιόδους έξαρσης μπορεί να παρουσιάσουν αίμα στα κόπρανα.
 • Καρκίνος του εντέρου ή εντερικοί πολύποδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αίμα παρουσιάζεται εξαιτίας αιμορραγίας των πολυπόδων του παχέος εντέρου. Παρόλα αυτά μπορεί να είναι αρκετά ήπια και να μη γίνει αντιληπτή. Παρόλο που η αιμορραγία αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, μπορεί να μην εμφανιστεί μέχρι η νόσος να βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
 • Φλεγμονή εντέρου εξαιτίας κάποιας μικροβιακής λοίμωξης (πχ. σαλμονέλα)
 • Εκκολπώματα παχέος εντέρου. Συνήθως εντοπίζονται σε ασθενής προχωρημένης ηλικίας και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή ή να αιμορραγήσουν.

Αίμα στα κόπρανα εξαιτίας πρωκτικής αιμορραγίας

 • Αιμορροΐδες. Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί την πιο κοινή αιτία εμφάνισης αίματος στα κόπρανα. Δεν πρόκειται για κακοήθη νόσο, ωστόσο εκδηλώνει δυσάρεστα συμπτώματα.

Quote Πολλές φορές η παρουσία αίματος στα κόπρανα αποδίδεται λανθασμένα από τους ίδιους τους ασθενείς σε αιμορροϊδοπάθεια, με αποτέλεσμα να αναβάλλουν την επίσκεψη στον ιατρό. Η τακτική αυτή μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη, σε περίπτωση που η αιμορραγία δεν οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια, αλλά σε κάποια άλλη πάθηση.

 • Ραγάδα πρωκτού. Πρόκειται για μια επώδυνη διάβρωση του πρωκτικού σωλήνα. Μπορεί να προκαλέσει αρκετά εκτεταμένη αιμορραγία καθώς και πολύ έντονο, διαξιφιστικό τοπικό πόνο.

Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Ανάλογα με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις ενδείξεις του ασθενούς, ο ιατρός θα προτείνει τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ορθοσκόπηση, κολοσκόπηση, γαστροσκόπηση ή άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Η μέθοδος αντιμετώπισης είναι διαφορετική για την κάθε περίπτωση και εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί την αιμορραγία.PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com