Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English
αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροϊδοπάθεια: Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα;

Οι αιμορροΐδες ή σωστότερα αιμορροϊδοπάθεια είναι μία πολύ συχνή πάθηση, γνωστή από την αρχαιότητα, η οποία προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με έρευνες, έως και την ηλικία των 50 ετών ένας στους δύο ανθρώπους έχουν βιώσει κάποιο/α από τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας.

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια;

Αιμορροϊδοπάθεια είναι ο όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παθολογική διόγκωση των αιμορροΐδων, οι οποίες ανευρίσκονται φυσιολογικά στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και συγκεκριμένα στον πρωκτό.

Οι αιμορροΐδες δηλαδή αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό σχηματισμό του τοιχώματος του πρωκτού και έχουν την ικανότητα να συστέλλονται και να διαστέλλονται, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο σφιγκτηριακό μηχανισμό του πρωκτού και τη διαδικασία της εγκράτειας και αφόδευσης.

Αιμορροϊδοπάθεια εμφανίζεται όταν οι φυσιολογικές αιμορροΐδες διογκωθούν σε μεγάλο βαθμό και προκληθεί χαλάρωση των ιστών που τις συγκρατεί στη φυσιολογική τους θέση, με αποτέλεσμα ακόμη και να προβάλλουν εκτός του πρωκτικού δακτυλίου.

Ποια είναι τα στάδια της αιμορροϊδοπάθειας και ποια τα συμπτώματα του κάθε σταδίου;

 

Στάδιο 1ο

Κατά την αιμορροϊδοπάθεια 1ου σταδίου, οι αιμορροΐδες δεν προβάλλουν εκτός του πρωκτικού δακτυλίου. Μοναδικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη της πάθησης είναι η εμφάνιση λίγου αίματος στο χαρτί της τουαλέτας και μια παροδική ελαφριά ενόχληση στον πρωκτό.

Στάδιο 2ο

Οι αιμορροΐδες 2ου σταδίου γίνονται ορατές μετά την κένωση και ανατάσσονται αυτόματα εντός λίγης ώρας. Προκαλούν ελαφριά αιμορραγία και ένα αίσθημα καύσου ή κνησμό.

Στάδιο 3ο

Στην αιμορροϊδοπάθεια 3ου σταδίου, οι αιμορροΐδες εμφανίζονται εκτός του πρωκτού μετά την κένωση και δεν ανατάσσονται αυτόματα, αλλά μπορεί να τις επανατοποθετεί ο ασθενής με το δάκτυλο του χεριού. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται αιμορραγία, αίσθημα καύσου, κνησμός και τοπικός ερεθισμός.

Στάδιο 4ο

Πρόκειται για το πιο προχωρημένο στάδιο αιμορροϊδοπάθειας. Σε αυτό το σημείο οι αιμορροΐδες επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενούς, αφού προκαλούν έντονο κνησμό και αίσθημα καύσου, εκκρίσεις βλέννας και ορισμένες φορές αίσθημα ατελούς αφόδευσης ή ακόμη και πόνο. Η αιμορραγία μπορεί να είναι σημαντική, ενώ η μηχανική τους ανάταξή εντός του πρωκτού είναι αδύνατη,

 

Πώς θεραπεύονται οριστικά οι αιμορροΐδες;

Στα αρχικά τους στάδια (1ο & 2ο) οι αιμορροΐδες συχνά αντιμετωπίζονται συντηρητικά, έπειτα από ιατρική αξιολόγηση.

Για πιο προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια υπάρχουν διαθέσιμες σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης, οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα ανώδυνα, αναίμακτα και οριστικά.

Τεχνική κατά LONGO

Πρόκειται για μια τεχνική κατά την οποία οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται, αλλά διακόπτεται η αιμάτωσή τους, με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου και έλκονται προς τα επάνω. Είναι μια ανώδυνη, αποτελεσματική μέθοδος με μικρό ποσοστό υποτροπής.

Θεραπεία αιμορροϊδοπάθειας με Laser

Είναι μια νεότερη θεραπευτική μέθοδος. Στόχος της  είναι η ελεγχόμενη καταστροφή των αιμορροΐδων. Ταυτοχρόνως συμβάλλει και στη δημιουργία νέου συνδετικού ιστού στην περιοχή αποτρέποντας πιθανή υποτροπή.

Θεραπεία με χρήση Υπερήχων (ειδικό ψαλίδι υπερήχων)

Στη συγκεκριμένη τεχνική γίνεται χρήση ενός ειδικού ψαλιδιού υπερήχων, με το οποίο αφαιρούνται οι αιμορροΐδες χωρίς νυστέρι. Όπως και οι δύο παραπάνω, αποτελεί μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας, σχετικά ανώδυνη, με μηδαμινά ποσοστά υποτροπής.

Αιμορροϊδεκτομή Milligan – Morgan

Πρόκειται για την κλασική ανοιχτή αιμορροϊδεκτομή, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολύ προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Ανθιμίδης έχει λάβει πιστοποίηση επιτυχούς ολοκλήρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος για την Αιμορροϊδεκτομή από την Ακαδημία Incision, τη διαπιστευμένη από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας, με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ.

Επικοινωνήστε μαζί του για οποιαδήποτε απορία ή περεταίρω πληροφορία σχετικά με την αιμορροϊδοπάθεια και τις μεθόδους αντιμετώπισής της.PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com