Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English
χολή πόνος στο στομάχι

Χολή – Πόνος στο Στομάχι: Πότε σχετίζονται;

Πότε μπορεί ο πόνος στο στομάχι να δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη χολή;

Ο πόνος στο στομάχι μπορεί να υποδηλώνει πολλά προβλήματα και δεν πρέπει να αμελούμε την επίσκεψη στον γιατρό μας για να διαγνώσει τυχόν σοβαρές παθήσεις που μπορεί να τον προκαλούν.

Μάλιστα, πολλές φορές, κάποια προβλήματα δίνουν την εικόνα πόνου στο στομάχι, ενώ στην πραγματικότητα ο πόνος αυτός προέρχεται από γειτνιάζοντα όργανα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης (χολής), τα οποία μάλιστα αποτελούν μία πολύ συχνή αιτία τέτοιου πόνου.

Προβλήματα στη Χολή και Συμπτώματα

Όταν δημιουργούνται χολόλιθοι (πέτρες) εντός της χοληδόχου κύστης, αποτρέπεται η σωστή λειτουργία του οργάνου.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκληθούν αρκετές παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς από τις παθήσεις που αναφέρθηκαν είναι πόνος στην κοιλιακή χώρα, ο οποίος συνοδεύεται, ανάλογα με την πάθηση, από πυρετό, ναυτία, έμετο και ίκτερο.

Ο ασθενής, λοιπόν, σε περίπτωση που αισθάνεται πόνο στην κοιλιακή χώρα ή στο στομάχι του και επιπλέον, μπορεί να εμφανίζει κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα, θα πρέπει να προγραμματίσει έγκαιρα ένα διαγνωστικό ραντεβού με τον γιατρό του, προς αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Τί επιπλοκές μπορεί να προκληθούν από τα προβλήματα στη χολή;

Η παραμονή των χολολίθων στη χοληδόχο κύστη χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η φλεγμονή εντός της κοιλίας, εμπύημα της χοληδόχου κύστεως, νέκρωση του τοιχώματός της και ρήξη αυτής.

Για τον λόγο αυτό, κανένας ασθενής δεν πρέπει να αμελεί έντονα και συνεχή συμπτώματα που τον προβληματίζουν, όπως ο πόνος στο στομάχι ή γενικότερα στην κοιλιακή χώρα.

Πέτρες στη χολή – Αντιμετώπιση

Οι χολόλιθοι δεν μπορούν να εξαφανισθούν από μόνοι τους και γι’ αυτό η οριστική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με την επέμβαση της χολοκυστεκτομής.

Η χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων λαπαροσκοπικά, επιτρέποντας στον ασθενή να έχει νοσηλεία μόνο μίας ημέρας, μικρότατες τομές, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτατη αποκατάσταση.

επικοινωνία

επικοινωνία