Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English

Εκκολπωματίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι τα εκκολπώματα;

Τα εκκολπώματα είναι θύλακες που προβάλουν στα αδύναμα σημεία του τοιχώματος του εντέρου και προκαλούνται από προβολή των εσωτερικών του στρωμάτων διά της μυϊκής του στιβάδας. Μπορεί να είναι είτε ένα, είτε πολλά. Η παρουσία των εκκολπωμάτων στο παχύ έντερο δημιουργεί την εκκολπωμάτωση.

Στατιστικά στοιχεία ερευνών:

Στις Δυτικές κοινωνίες τα εκκολπώματα εμφανίζονται περίπου στο 50% του πληθυσμού άνω των 70 ετών και στο 65% του πληθυσμού άνω των 85 ετών. Η προσβολή των ανδρών είναι σπανιότερη από αυτή των γυναικών.

Πώς δημιουργούνται τα εκκολπώματα και τι συμπτώματα παρουσιάζουν;

Τα εκκολπώματα είναι αποτέλεσμα αυξημένης πίεσης που αναπτύσσεται στα τοιχώματα του εντέρου, κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και σε άτομα στα οποία η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει φυτικές ίνες.

Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλούνται από τα εκκολπώματα είναι η αιμορραγία από το παχύ έντερο, καθώς και τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την κυριότερη επιπλοκή των εκκολπωμάτων , την εκκολπωματίτιδα. Αυτή είναι η φλεγμονή που οφείλεται σε διάτρηση του εκκολπώματος και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς (κυρίως αριστερά), ρίγος, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή ακόμη και έπειξη προς ούρηση.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκληθούν από την εκκολπωματίτιδα;

 • Διάτρηση εντέρου, απόστημα ή περιτονίτιδα: Στην περίπτωση που η φλεγμονή στο εκκόλπωμα επιδεινωθεί, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε ενδοκοιλιακό απόστημα ή και σε πυώδη ή κοπρανώδη περιτονίτιδα. Η περιτονίτιδα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, ειδάλλως μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία για τον ασθενή.
 • Συρίγγιο:Το συρίγγιο είναι αποτέλεσμα της ανώμαλης επικοινωνίας του εντέρου με κάποιο από τα υπόλοιπα όργανα. Το εντεροκυστικό συρίγγιο (μεταξύ εντέρου και ουροδόχου κύστης) αποτελεί συνηθισμένη μορφή συριγγίου και εμφανίζεται ως επιπλοκή της εκκολπωματίτιδας.
 • Στένωση / Απόφραξη παχέος εντέρου:Μία υποτροπιάζουσα εκκολπωματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην στένωση του αυλού του εντέρου, προκαλώντας έτσι σοβαρές δυσκολίες στις κενώσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση;

Στην αρχή, η εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά και χρήζει αντιβιοτικής αγωγής. Σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει υποτροπή των συμπτωμάτων ή παρουσιάσει επιπλοκή, μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη διενέργεια κολεκτομής, μίας χειρουργικής επέμβασης που διενεργείται λαπαροσκοπικά ή ανοιχτά και κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρείται το τμήμα του εντέρου που παρουσιάζει τα εκκολπώματα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής;

 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
 • Μικρή απώλεια αίματος
 • Γρήγορη επαναφορά της λειτουργίας του εντέρου
 • Πολύ μικρό χειρουργικό τραύμα
 • Καλό αισθητικό αποτέλεσμα
 • Άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

epikinonia

epikinonia