Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English
Φαγούρα στον πρωκτό

Φαγούρα (κνησμός) στον πρωκτό

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Η φαγούρα στον πρωκτό είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται συχνά στον ενήλικο πληθυσμό. Όπως σε πολλές παθήσεις, υπάρχουν περίοδοι που το πρόβλημα παρουσιάζει έξαρση κι άλλες που προκαλεί πιο ήπια ενόχληση.

  Οι λόγοι που η φαγούρα στον πρωκτό μπορεί να ταλαιπωρεί έναν ασθενή ποικίλλουν. Λόγω της ευαισθησίας του δέρματος του πρωκτού είναι πολύ εύκολο να το ερεθίσουν δυσλειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος. Η ακράτεια και η διάρροια είναι δύο περιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την επιδερμίδα του πρωκτού και να προκαλέσουν φαγούρα.

  Άλλα αίτια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι λοιμώξεις (από βακτήρια, μύκητες, παράσιτα ή ιούς) οι δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση αλλά και άλλες παθήσεις του οργανισμού, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο ίκτερος, οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, το περιεδρικό συρίγγιο, ο καρκίνος του πρωκτού και τα κονδυλώματα.

  Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική, γιατί πολλά εμπορικά σκευάσματα που προσφέρονται για ανακούφιση των συμπτωμάτων, στην πραγματικότητα επιδεινώνουν την κατάσταση. Επίσης πολλές φορές τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στον πρωκτό μέσω της ανάπτυξης μυκήτων.

  Υπάρχουν, όμως και  συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της φαγούρας στον πρωκτό. Η πιο συνηθισμένη είναι η ζέστη. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ πιο πιθανό να ερεθιστεί ο πρωκτός. Η τριβή του με τις επιφάνειες και τα ρούχα σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία αυξάνουν την εφίδρωση της περιοχής. Ένας ακόμη λόγος που ένας ασθενής μπορεί να ταλαιπωρείται από φαγούρα στον πρωκτό είναι η υπερβολική και τακτική καθαριότητα της περιοχής. Η επανειλημμένη φροντίδα του πρωκτού με νερό, σαπούνι ή μωρομάντηλα μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονο ερεθισμό της περιοχής.

  Φαγούρα στον πρωκτό Φαγούρα στον πρωκτό

  Φαγούρα στον πρωκτό – Συμπτώματα

  Η φαγούρα στον πρωκτό πολλές φορές συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ερυθρότητα
  • Αίσθηση «καψίματος»
  • Πόνος
  • Αιμορραγία
  • Ακράτεια κοπράνων

  Διάγνωση

  Ο χειρουργός πρέπει να αποκτήσει σαφή και πλήρη εικόνα των συμπτωμάτων. Ο ασθενής θα πρέπει να τον ενημερώσει για την ένταση της φαγούρας, τη διάρκειά της καθώς και αν εμφανίζεται κάποιο από τα υπόλοιπα παραπάνω συμπτώματα. Κάθε πληροφορία είναι σημαντική καθώς πολλές φορές είναι αδύνατον να βρεθεί η ακριβής αιτία του κνησμού ώστε να θεραπευτεί ο ασθενής. Ο χειρουργός στη συνέχεια θα εξετάσει την πρωκτική περιοχή, μέσω της επισκόπησης, της δακτυλικής εξέτασης ή της πρωκτοσκόπησης. Αν δεν υπάρχει προφανής αιτία που προκαλεί τον κνησμό, τότε μπορεί να γίνει βιοψία ή καλλιέργεια.

  Στην πραγματικότητα, παρά τα πολλά αίτια που μπορεί να ευθύνονται για τη φαγούρα στον πρωκτό, τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι ιδιοπαθή και συνδέονται με παράγοντες νευρογενείς, ψυχικούς και τοπικής υγιεινής.

  Φαγούρα στον πρωκτό – Θεραπεία

  Η φαγούρα στον πρωκτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Οι αλοιφές υδροκορτιζόνης μπορεί να ανακουφίσουν τον ασθενή, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για παρατεταμένη περίοδο, λόγω του κινδύνου πρόκλησης ατροφίας του δέρματος. Ορισμένες αλοιφές – φραγμοί υγρασίας του δέρματος, αλλά ακόμη και αντιισταμινικά ή και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις με επιτυχία. Ανεξάρτητα όμως από τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να φροντίσει για τη διατήρηση των καλύτερων δυνατών συνθηκών της περιοχής. Η αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων, η διακοπή τυχόν ξυρίσματος στην περιοχή, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού καθώς και η επιλογή φαρδιών εσωρούχων από βαμβάκι μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ένταση του κνησμού. Η πλούσια διατροφή σε φυτικές ίνες και η σωστή περιποίηση της περιοχής και φυσικά η αποφυγή ξυσίματος της περιοχής έχουν συχνά καλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

  Αν έχετε φαγούρα στον πρωκτό, επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη. Ο ιατρός μετά από λεπτομερή εξέταση θα σας κατευθύνει ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.  PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com