Τι είναι ο φρουρός λεμφαδένας και πώς ανιχνεύεται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα αποτελεί μία χειρουργική διαδικασία που βοηθάει να καθοριστεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από έναν αρχικό όγκο στο λεμφικό μας σύστημα και χρησιμοποιείται πιο συχνά σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και μελανώματος.

    Ο φρουρός λεμφαδένας βρίσκεται πρώτος στην μασχαλιαία χώρα και δέχεται πρώτος όλα τα κύτταρα από το μαστό. Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που πρόκειται για κακοήθη όγκο του μαστού, τα καρκινικά κύτταρα θα περάσουν και θα φιλτραριστούν σ‘ αυτόν τον πρώτο λεμφαδένα. Εάν, λοιπόν, εντοπίζαμε αυτό τον λεμφαδένα και μπορούσαμε να γνωρίζουμε εάν ήταν αρνητικός για μεταστατική διήθηση, δηλαδή αν δεν είχε καθόλου καρκινικά κύτταρα, τότε θα υπήρχαν απειροελάχιστες πιθανότητες να έχει προχωρήσει η νόσος και να έχει κάνει μετάσταση σε άλλους λεμφαδένες.

    Με τη μέθοδο αυτή δεν είναι αναγκαίο να αφαιρεθούν όλοι οι λεμφαδένες από την περιοχή της μασχάλης, οπότε ο ασθενής είναι πιθανό να γλιτώσει από μία σοβαρή επέμβαση που πολλές φορές έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. σχηματισμός λεμφοιδήματος).

    Η μέθοδος του λεμφαδένα φρουρού ενδείκνυται σε όσες ασθενείς δεν έχουν κλινικά ψηλαφητούς αδένες.

    Πριν την επέμβαση, εγχύεται μία μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού γύρω από την περιοχή της θηλής ή γύρω από τη θέση του όγκου και προσλαμβάνεται από τους λεμφαδένες φρουρούς μέσω των λεμφαγγείων του δέρματος του μαστού. Γίνεται καταγραφή της πορείας που ακολουθεί το ραδιενεργό υλικό μέσω μίας ειδικής κάμερας και η απεικόνιση που προκύπτει ονομάζεται λεμφαγγειογραφία. Επιπλέον, πριν ξεκινήσει η χειρουργική επέμβαση εγχύεται και μία μπλε χρωστική ουσία προκειμένου να υπάρχουν περισσότεροι τρόποι να εντοπισθεί ο λεμφαδένας φρουρός.

    Ο λεμφαδένας φρουρός, λοιπόν, πρέπει να χρωματιστεί μπλε και να έχει πολλές κρούσεις στον ειδικό μετρητή που χρησιμοποιείται διεγχειρητικά για να ανιχνευθεί το ραδιοϊσότοπο που έχει προσλάβει ο λεμφαδένας φρουρός.

    επικοινωνία

    επικοινωνία