Ινοαδενώματα και τρόποι εξέτασης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τα ινοαδενώματα είναι συμπαγείς, μη καρκινικοί όγκοι του μαστού που εμφανίζονται συνήθως σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών, αποτελώντας την πιο συνηθισμένη πάθηση του μαστού τους. Η θεραπεία των ινοαδενωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση για την ανίχνευση μεταβολών στο μέγεθος ή την υφή τους, βιοψία για την αξιολόγησή τους ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

    Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός ελέγχει και τους δύο μαστούς για διογκώσεις και άλλα πιθανά προβλήματα. Ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς και τα χαρακτηριστικά των διογκώσεων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

    Διαγνωστική μαστογραφία. Η μαστογραφία χρησιμοποιεί μικρή δόση ακτινοβολίας για να παράγει μια εικόνα (μαστογραφία). Το ινοαδένωμα εμφανίζεται στη μαστογραφία συνήθως ως μάζα με λεία, ομαλά όρια, η οποία είναι διακριτή από τον περιβάλλοντα ιστό του μαστού.

    Υπερηχογράφημα μαστού. Αν η ασθενής είναι κάτω των 30 ετών, ο γιατρός είναι πιθανό να συστήσει υπερηχογράφημα μαστού αντί για μαστογραφία προκειμένου να πραγματοποιήσει τον έλεγχο, διότι ο πυκνός ιστός του μαστού στις νέες γυναίκες κάνει δύσκολη την ερμηνεία των μαστογραφιών.

    Αν η ασθενής είναι κάτω των 30 ετών και αντιλαμβάνεται μία μάζα στο μαστό της, τότε είναι πιθανό να ξεκινήσει με ένα υπερηχογράφημα και στη συνέχεια να προχωρήσει σε μια διαγνωστική μαστογραφία, σε περίπτωση που χρειάζεται περαιτέρω εξέταση. Αν, όμως, η ασθενής είναι πάνω από 30 ετών, τότε πιθανώς θα προχωρήσει πρώτα σε διαγνωστική μαστογραφία και των δύο μαστών, ενώ ακολουθείται το υπερηχογράφημα.

    Το υπερηχογράφημα μαστού μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει αν μια διόγκωση στο στήθος είναι συμπαγής ή περιέχει υγρό. Μια συμπαγής μάζα μπορεί να είναι ένα ινοαδένωμα, ενώ μια μάζα που περιέχει υγρό είναι συνήθως κύστη.

    Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα. Με τη μέθοδο αυτή, ο γιατρός προσπαθεί να αφαιρέσει το περιεχόμενο της διόγκωσης του μαστού με τη χρήση λεπτής βελόνας που εισάγεται στο στήθος. Εάν το υγρό αναρροφάται, τότε πρόκειται συνήθως για κύστη.

    Βελόνα βιοψίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος εξέτασης χρησιμοποιεί μια μεγαλύτερη βελόνα από εκείνη που χρησιμοποιείται στην αναρρόφηση με λεπτή βελόνα προκειμένου να ληφθούν δείγματα ιστού από τη διόγκωση και στη συνέχεια να αναλυθούν σε εργαστήριο.

    Με βάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις εξετάσεις που αναφέρθηκαν, ο γιατρός θα προτείνει στην ασθενή τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν.

    επικοινωνία

    επικοινωνία