Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English

Καρκίνος του Δέρματος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν την έκθεσή σας στον ήλιο

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου, με περισσότερο από το 1/4 του πληθυσμού να τον εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Μάλιστα, εμφανίζεται περισσότερο σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι αυξημένη.

Ο καρκίνος αυτού του τύπου προσβάλλει κυρίως περιοχές του δέρματος που έρχονται σε επαφή με τον ήλιο, όμως, μπορεί να εμφανιστεί και σε σημεία του σώματος που δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ηλιακή ακτινοβολία και καρκίνος του δέρματος

Η ηλιακή ακτινοβολία αλλοιώνει το DNA των κυττάρων που βρίσκονται στην επιδερμίδα και τη δερμίδα του σώματος, οδηγώντας τελικά στην εξαλλαγή τους και στην ανάπτυξη του καρκίνου. Αν τα καρκινικά κύτταρα αναπτυχθούν, μπορεί να καταστρέψουν και ιστούς που βρίσκονται γύρω τους, να κάνουν μετάσταση και να αναπτυχθούν ακόμα και σε όργανα που βρίσκονται πιο μακριά.

Τύποι καρκίνου του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται με διάφορους τύπους, όμως οι δύο πιο συχνοί τύποι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο καρκίνου του δέρματος και στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στα σημεία του σώματος που εκτίθενται πιο πολύ στον ήλιο, κυρίως στο πρόσωπο, τα αυτιά, τον λαιμό, την κεφαλή, τους ώμους και την ράχη. Τα προειδοποιητικά σημάδια του βασικοκυτταρικού καρκινώματος που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό είναι:

 • Μία πληγή που δεν επουλώνεται για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες
 • Μια ερυθρόμορφη κηλίδα ή ερεθισμένη περιοχή συνήθως στο πρόσωπο, το στήθος, τον ώμο, τα χέρια ή τα πόδια
 • Μια ροζ βλάβη (όγκος) με ελαφρά επηρμένα κυλινδρικά όρια και με κεντρικό εντύπωμα καλυμμένο με κρούστες
 • Ένα γυαλιστερό έπαρμα ή οζίδιο που είναι διαυγές ή μαργαριταροειδές, πολλές φορές ροζ, κόκκινο ή λευκό και σε ορισμένες περιπτώσεις μαύρο, ηλιοκαμένο ή καφέ
 • Μια ουλόμορφη περιοχή που είναι λευκή, κίτρινη ή κηρόχρωμη και το δέρμα της εμφανίζεται γυαλιστερό και τεταμένο.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά πιο συνηθισμένο καρκίνο του δέρματος. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, όμως, πιο συχνά παρατηρείται στα σημεία που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Το κύριο αίτιο για την εμφάνιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η συχνή χρήση του τεχνητού μαυρίσματος. Μάλιστα, πολλές φορές στα σημεία που εμφανίζεται αυτού του είδος καρκίνωμα, το δέρμα φαίνεται να έχει αλλαγές στο χρώμα, απώλεια ελαστικότητας και ρυτίδες, σαν να έχει προκληθεί βλάβη από τον ήλιο. Στην ανάπτυξη του ακανθοκυτταρικού καρκίνου μπορεί να οδηγήσουν οι εξής προκαρκινικές βλάβες:

 • Ακτινικές ή ηλιακές υπερκετατώσεις
 • Ακτινική χειλίτιδα
 • Λευκοπλακία
 • Νόσος Bowen

Η ένδειξη για την εμφάνιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι μία παχιά, τραχεία, λεπιδώδης βλάβη που συχνά μοιάζει με θήλωμα ή εμφανίζεται ως μία ανοιχτή πληγή με επηρμένα όρια και εφελκίδες στην επιφάνεια που καλύπτουν μια επηρμένη ρυπαρή βάση. Χαρακτηριστικό του είναι η εύκολη αιμορραγία.

Αντιμετώπιση Καρκίνου του Δέρματος

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τόσο το βασικοκυτταρικό όσο και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα με τη χειρουργική αφαίρεση να είναι η πιο αποτελεσματική. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας προτείνεται από τον γιατρό σας ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος, την περιοχή και το βάθος διήθησης του όγκου, καθώς επίσης και ανάλογα με την ηλικία και τη γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που παρατηρήσετε κάποιο σημάδι από τα παραπάνω ή οτιδήποτε άλλο σας ανησυχήσει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να κλείσετε ένα διαγνωστικό ραντεβού. Η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο είναι σημαντική για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του!

επικοινωνία

επικοινωνία