Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English
Καρκίνος Μαστού

Καρκίνος του Μαστού: Έγκαιρη διάγνωση με αυτοεξέταση

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου που προσβάλλει το γυναικείο φύλο. Η εμφάνιση του σε ηλικίες κάτω των 30 σπανίζει, ενώ εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 έως 70 ετών. Η μεγαλύτερη απειλή σχετικά με  την πάθηση αυτή φαίνεται να είναι η καθυστερημένη διάγνωση. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να προχωρήσουν σε θέσεις απομακρυσμένες από το μαστό, όπως είναι τα οστά, οι πνεύμονες, το ήπαρ (συκώτι) ή ακόμη και ο εγκέφαλος. Έτσι, δημιουργούνται οι λεγόμενες μεταστάσεις.

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καταλυτικό ρόλο στην πορεία της νόσου και αυξάνει το ποσοστό ίασής της. Η αυτοεξέταση μαστού αποτελεί συνήθη τρόπο διάγνωσης όταν ο όγκος έχει λάβει ορισμένες διαστάσεις και μπορεί να γίνει από εσάς τις ίδιες. Μόνο 10’ από τον χρόνο σας αρκεί ώστε να ανακαλύψετε μέσω της ψηλάφησης κάποιο πιθανό όγκο. Μέσα από τη διαδικασία της αυτοεξέτασης μαθαίνετε τη φυσιολογική μορφολογία του μαστού σας, πράγμα που σας καθιστά ικανή να παρατηρήσετε ακόμη και όγκους μεγέθους έως και 1 εκατοστού.

Πώς ξέρετε αν είστε υποψήφιες για την εμφάνιση της νόσου;

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν το οικογενειακό σας περιβάλλον. Αν υπήρξε κάποιο συγγενικό πρόσωπο που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο που μαστού, οι πιθανότητες για εσάς αυξάνονται. Βέβαια, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό συγγένειας, την ηλικία που νόσησε και τον αριθμό των συγγενών που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Η πιθανότητα να ανήκετε στην κατηγορία υψηλού κίνδυνου είναι αν:

  1. Κάποιος πρώτου βαθμού συγγενής σας έχει εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε ηλικία κάτω των 50 ετών.
  2. Δύο ή περισσότεροι συγγενείς σας έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού ή και κάποιο άλλο είδος καρκίνου, ειδικότερα των ωοθηκών.

Επίσης, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνονται σε γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή, γυναίκες με καθυστερημένη εμμηνόπαυση, καθώς και γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ή που έχουν αποκτήσει παιδιά σε μεγάλη ηλικία. Αντίθετα, η τεκνοποίηση και η παρατεταμένη διάρκεια θηλασμού μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Επιπρόσθετα, παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου είναι η παρατεταμένη ψυχική ένταση, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ έχει ενοχοποιηθεί και το χρόνιο κάπνισμα.

Πώς βοηθάει η αυτοεξέταση μαστού;

Η ανάγκη για αυτοεξέταση μαστού είναι επιτακτική. Έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο την έχουν ανακαλύψει μόνες τους. Παρόλο που τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις νεαρές ηλικίες είναι χαμηλά, οι γυναίκες άνω των 20 ετών πρέπει να αυτοεξετάζονται προληπτικά 1 φορά το μήνα και να κάνουν κλινική εξέταση κάθε 3 έτη. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών, στις οποίες οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου αυξάνονται δραματικά, οφείλουν να κάνουν ψηλάφηση καθώς και μαστογραφία 1 φορά το χρόνο.

Συνοψίζοντας, ο καρκίνος του μαστού εκτός από την κληρονομική προδιάθεσή που τον χαρακτηρίζει μπορεί να εμφανιστεί και εξαιτίας του τρόπου ζωής σας. Η αυτοεξέταση μαστού είναι ένα από τα πρώτα βήματα για τη διάγνωσή του. Για οποιαδήποτε ανησυχία έχετε επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο χειρουργό Γεώργιο Ανθιμίδη.

επικοινωνία

επικοινωνία