Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English
κήλες

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κήλες

Τι είναι η κήλη;

Κήλη ονομάζεται η πρόπτωση ενός εσωτερικού οργάνου (ή μέρους αυτού) εκτός της συνήθους ανατομικής θέσης του, μέσω ενός στομίου. Όταν το σημείο αυτό βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα, προκαλείται μια διόγκωση στην περιοχή αυτή της κοιλιακής χώρας.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης κήλης;

Η εμφάνιση της κήλης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι παρατηρούνται όταν τα τοιχώματα είναι αδύναμα, ειδικά όταν στο σημείο έχει γίνει παλαιότερα χειρουργική επέμβαση. Κύρια αιτία είναι η ηλικία και η χρόνια αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των εξής παραγόντων:

 • Παχυσαρκία
 • Χρόνιος βήχας
 • Χρόνιο φτάρνισμα
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Υπερτροφία του προστάτη
 • Εγκυμοσύνη
 • Χρόνια βαριά άσκηση και χρόνια άρση μεγάλου βάρους

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η κήλη είναι συνήθως ορατή με γυμνό μάτι, ενώ μπορεί και ο ίδιος ο ασθενής με ψηλάφηση να εντοπίσει μια διόγκωση.  Τα κύρια συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανίσει είναι αίσθημα βάρους στην περιοχή ή ακόμη και οξύ και έντονο πόνο, κατά τις απότομες κινήσεις ή κατά την άρση μεγάλου βάρους. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ενόχληση κατά την ούρηση και την αφόδευση αλλά ακόμα και όταν στέκεται πολύ ώρα όρθιος.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε ‘’μη ανατασσόμενη κήλη’’ δηλαδή το περιεχόμενο της κήλης δεν μπορεί να επανέλθει πίσω στην κοιλιά μέσω του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Τότε μπορεί να παρατηρείται πόνος, ναυτία, έμετος και απόφραξη (ειλεός) ενώ αν αποφραχθούν τα αγγεία («στραγγαλισμός») του προπίπτοντος σπλάγχνου, αναφέρεται ως «περιεσφιγμένη κήλη» και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε νέκρωση τμήματος του σπλάχνου, π.χ. εντέρου με διάτρηση, αποβολή εντερικού περιεχομένου και σήψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης;

Η διάγνωση της κήλης γίνεται με κλινική εξέταση και συγκεκριμένα με ψηλάφηση, ενώ ζητείται από τον ασθενή να σφιχτεί ή ακόμη και να βήξει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Με αυτό τον τρόπο γίνεται αντιληπτό με την αφή το περιεχόμενο της κήλης που προπίπτει από το στόμιο. Ειδικά για τη βουβωνοκήλη, γίνεται τοποθέτηση του δακτύλου του ιατρού στο έσω βουβωνικό στόμιο του ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ζητείται αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Ποιες είναι οι μορφές της κήλης;

Η κήλη μπορεί να δημιουργηθεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος και ανάλογα με το πού θα εμφανιστεί παίρνει και την αντίστοιχη ονομασία της. Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Βουβωνοκήλη: Η συχνότερη μορφή κήλης η οποία είναι ουσιαστικά η πρόπτωση περιεχομένου της κοιλιακής κοιλότητας στη βουβωνική περιοχή.
 • Επιγαστρική κήλη: Συχνότερη στους άντρες και εμφανίζεται κατά μήκος της λευκής γραμμής, δηλαδή από το στέρνο ως τον ομφαλό.
 • Μετεγχειρητική Κοιλιοκήλη: Αφορά την πρόπτωση ενός σπλάγχνου μέσω της μετεγχειρητικής ουλής από προηγούμενη χειρουργική τομή.
 • Μηροκήλη: Συναντάται στην περιοχή της βουβωνικής περιοχής και αποτελεί μια πιο σπάνια μορφή κήλης.
 • Ομφαλοκήλη-παραομφαλοκήλη: Ονομάζεται μια διόγκωση στον ομφαλό ή κοντά στην περιοχή του ομφαλού και είναι ιδιαίτερα συχνή και ορισμένες φορές επικίνδυνη.

Επιπλέον ως άλλες μορφές κήλης μπορούν να αναφερθούν:

 • Κήλη Αθλητών: Ονομάζεται και σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών και εμφανίζεται στους αθλητές.
 • Διαφραγματοκήλη: Εμφανίζεται στο εσωτερικό της κοιλιάς ως προβολή σπλάγχνου, συνήθως του στομάχου, εντός του θώρακα.

 

 Ποια είναι η θεραπεία της κήλης;

Η κήλη δεν επιδέχεται συντηρητική αγωγή και η εξέλιξή της είναι συχνά προς το χειρότερο. Άρα η μόνη αντιμετώπισή της είναι η χειρουργική αποκατάστασή της.

Μία από τις πιο πετυχημένες και σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης είναι η τεχνική PLUGTENSTEIN. Η χειρουργική θεραπεία είναι σημαντικό να πραγματοποιείται άμεσα για αποφυγή τυχόν επιπλοκών όπως είναι η περίσφιξη ή και νέκρωση του εντέρου.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς;

Συνήθως η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη, απλά συστήνεται να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις, η άρση βάρους και η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης γενικότερα. Εάν η εργασία του ασθενούς δεν περιλαμβάνει άρση βάρους, μπορεί να επανέλθει σε αυτήν λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε και να κλείσετε το ραντεβού σας με τον Ειδικό Χειρουργό, Γιώργο Ανθιμίδη, για την έγκυρη διάγνωση της μορφής κήλης που σας ταλαιπωρεί αλλά και την άμεση αντιμετώπισή της.