Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English
κύστη κόκκυγα και καλοκαίρι

Κύστη κόκκυγα και καλοκαίρι: Ποιοι παράγοντες καθιστούν την πάθηση βασανιστική κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών;

Το 1833, ο  Herbert Mayo περιέγραψε για πρώτη φορά το τριχοφωλεακό συρίγγιο ή αλλιώς την κύστη κόκκυγα, ως μια επώδυνη κύστη, που εμφανίζεται στον κόκκυγα και περιέχει τρίχες. Σήμερα και χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως η παθοφυσιολογία της κύστης κόκκυγα, γνωρίζουμε πως η περιγραφή του Mayo βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Η κύστη κόκκυγα αποτελεί μία αρκετά συχνή πάθηση, που εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα και στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στη διείσδυση τριχών κάτω από το δέρμα της περιοχής. Παρόλα αυτά σήμερα δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο η πάθηση να έχει τις ρίζες της σε μια ανατομική ιδιαιτερότητα, η οποία αναπτύσσεται κατά την εμβρυϊκή ζωή του πάσχοντα.

 

Κύστη κόκκυγα και καλοκαίρι: Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση της πάθησης;

Η κύστη κόκκυγα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε λάβει το όνομα «Νόσος των οδηγών των Jeep», καθώς εμφανιζόταν συχνά στους οδηγούς των στρατιωτικών οχημάτων. Η πολύωρη οδήγηση σε δύσβατους δρόμους που προκαλούσε μηχανική τριβή στην περιοχή, σε συνδυασμό με την εφίδρωση, ευνοούσε την ανάπτυξη της κύστης. Παρομοίως οι υψηλές θερμοκρασίες, ο ιδρώτας, σε συνδυασμό με  πιθανούς τραυματισμούς ή μηχανική τριβή της περιοχής λόγω καθιστικής ζωής, θεωρείται πως συμβάλλουν στην επιδείνωση της πάθησης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα εξαρτώνται από τη φάση, στην οποία βρίσκεται η πάθηση:

Χρόνια Φάση

 • Ερεθισμός και μικρή διόγκωση της περιοχής
 • Ελαφρά ενόχληση και παροδικός πόνος
 • Εκροή υγρού ανά περιόδους

Οξεία Φάση

 • Έντονος πόνος
 • Πιθανή εκροή δύσοσμου, πυώδους υγρού
 • Οίδημα – πρήξιμο
 • Ερυθρότητα
 • Θερμότητα

Κύστη κόκκυγα και καλοκαίρι: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα, κατά το παρελθόν πραγματοποιούνταν με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.  Η μακρά περίοδος αποκατάστασης, καθώς και οι τακτικές αλλαγές του τραύματος που απαιτούνταν, απέτρεπαν τους πάσχοντες από τη θεραπεία της κύστης τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Η ανάπτυξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, έφερε επανάσταση στην αντιμετώπιση πολλών χειρουργικών παθήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κύστη κόκκυγα.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με χρήση Laser, αποτελεί μια ανώδυνη, σύντομη και ασφαλή μέθοδο χειρουργικής ακρίβειας, για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα κάθε εποχή. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται όλες οι βλάβες και τα χρόνια συρίγγια, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτροπή της κύστης.

 

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με  Laser;

 1. Αρχικά γίνεται σχολαστική έκπλυση της περιοχής και ελέγχεται η κύστη και οι διακλαδώσεις της.
 2. Αφαιρούνται οι τρίχες που ευθύνονται για τη δημιουργία του προβλήματος και γίνεται μηχανικός καθαρισμός της περιοχής
 3. Εισάγεται μια οπτική ίνα Laser, η οποία μέσω μιας φωτοθερμικής διαδικασίας εξαχνώνει την κύστη και τις διακλαδώσεις της
 4. Η κύστη αποστειρώνεται και συγκλείεται μαζί με τα συρίγγια

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη και πολύ σύντομη, καθώς ολοκληρώνεται συνήθως εντός 30 λεπτών, με τοπική αναισθησία.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με Laser είναι μία σχετικά ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική με πολλαπλά πλεονεκτήματα, τα οποία σχετίζονται τόσο με τη σύντομη διάρκεια της διαδικασίας, όσο και με την ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως η μέθοδος επιλύει το πρόβλημα οριστικά σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών, που επί σειρά ετών ταλαιπωρούνται από την κύστη κόκκυγα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύγχρονη μέθοδο θεραπείας της κύστης κόκκυγα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Γενικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.

 PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com