Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English
μαστεκτομή

Αντιμετώπιση Καρκίνου του Μαστού με ολική ή μερική αφαίρεση;

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού γίνεται με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται συνολικά ο μαστός (μαστεκτομή) ή μόνο ένα τμήμα του (διατήρηση μαστού). Η διάγνωση της κατάστασης από έμπειρο μαστολόγο θα κρίνει την κατάλληλη μορφή θεραπείας.

Τύποι μαστεκτομής

Ο όρος μαστεκτομή, περιλαμβάνει διάφορους τύπους επεμβάσεων:
1. Τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή: Περιλαμβάνει ολική αφαίρεση του μαστού (μαζικός αδένας, δέρμα, θηλή- θηλαία άλως) αλλά και των περισσότερων λεμφαδένων της μασχάλης (λεμφαδενικός καθαρισμός) της ίδιας μεριάς.
2. Απλή (ολική) αφαίρεση μαστού: Αφαίρεση ολόκληρου του μαστού (μαζικός αδένας, δέρμα, θηλή- θηλαία άλως).
3. Αφαίρεση μαστού με διατήρηση του δέρματος: Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται αφαίρεση του μαζικού αδένα, της θηλής και της θηλαίας άλω, ενώ παραμένει ακέραιο το δέρμα, γεγονός που βελτιώνει την αποκατάσταση με χρήση ενθεμάτων.
4. Υποδόρια μαστεκτομή: Περιλαμβάνει την αφαίρεση του μαζικού αδένα με διατήρηση όμως του δέρματος, της θηλής και της θηλαίας άλω.
Η χειρουργική αφαίρεση ανεξάρτητα από τον τύπο, γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η διάρκεια του χειρουργείου κυμαίνεται από 1 έως 3 ώρες.

 

Πότε εφαρμόζεται ολική και πότε μερική αφαίρεση;

Μέχρι πρόσφατα μόνο μονήρεις όγκοι με μέγεθος το πολύ μέχρι 4 εκ., χωρίς σημεία τοπικά προχωρημένης νόσου, επιλέγονταν για τεχνική διατήρησης του μαστού, δηλαδή μερική αφαίρεση. Σήμερα όμως, με τα σύγχρονα δεδομένα, κάθε καρκίνος, μονήρης ή πολλαπλός, που μπορεί να αφαιρεθεί σε υγιή όρια, πριν ή μετά τη διενέργεια χημειοθεραπείας, αφήνοντας ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα, είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με χειρουργική διατήρησης του μαστού.
Σήμερα, όχι τόσο το μέγεθος του όγκου, αλλά η αναλογία μεταξύ αυτού και του μεγέθους του μαστού είναι που καθορίζει αν μια ασθενής είναι κατάλληλη για διατήρηση του μαστού της. Επιλογές για όγκους που θεωρούνται πολύ μεγάλοι για διατήρηση του μαστού αποτελούν η προεγχειρητική χημειοθεραπεία για να μικρύνει ό όγκος και οι τεχνικές ογκοπλαστικής.
Κατά την ογκοπλαστική χειρουργική, αφαιρείται ο όγκος από τον μαστό και στη συνέχεια μετακινείται στην περιοχή αυτή ίσο τμήμα ιστού από ένα άλλο σημείο του ίδιου μαστού. Σε διαφορετική περίπτωση, ο χειρουργός θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του μαστού που έχει χειρουργηθεί με τμήμα ιστού από άλλο μέρος του σώματος. Αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση στον μαστό που είχε τον όγκο, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και στον άλλον μαστό, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και να προκύπτει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα για την ασθενή.