Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English
όγκος στη μασχάλη

Όγκος στη μασχάλη

Η ύπαρξη μιας διόγκωσης κάτω από τη μασχάλη γίνεται συχνά αιτία ανησυχίας, καθώς είναι γνωστό πως σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας. Παρόλα αυτά η ψηλάφηση ενός όγκου στη μασχάλη δεν είναι πάντα ένδειξη καρκίνου και μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη καλοήθη πάθηση. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει άμεσα το εύρημα σε ειδικό ιατρό ώστε να τεθεί υπό κλινική αξιολόγηση.

 

Πιθανές αιτίες

Μια διόγκωση στη μασχάλη μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία ή κατά τη διάρκεια της μηνιαίας αυτοεξέτασης μαστού, η οποία περιλαμβάνει και ψηλάφηση της μασχάλης. Παρακάτω παρατίθενται οι συχνότερες πιθανές αιτίες εμφάνισης κάποιου όγκου στη μασχάλη.

 

Διόγκωση λεμφαδένων

Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματός μας και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως στο λαιμό, τη βουβωνική περιοχή και τις μασχάλες και αποτελούν τμήμα της άμυνας του οργανισμού. Χρησιμεύουν ως «φίλτρα» που συγκρατούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά συμμετέχουν  και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν ή να προκαλέσουν πόνο σε περίπτωση που ο οργανισμός έχει προσβληθεί από κάποιον μικροοργανισμό ή ιό.

 

Λίπωμα

Το λίπωμα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του είναι μία μάζα λιπώδους ιστού, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνη. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που εντοπίζεται σε σημείο κοντά σε νεύρο. Εάν κριθεί απαραίτητο ή εάν δημιουργεί πρόβλημα στους ασθενείς, αφαιρείται χειρουργικά.

 

Ορμονικές μεταβολές

Κατά τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου συμβαίνουν ορμονικές μεταβολές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τους μαστούς μιας γυναίκας. Σε ορισμένες γυναίκες κάποιο τμήμα του ιστού των μαστών επεκτείνεται έως τις μασχάλες. Έτσι οι μεταβολές που φυσιολογικά επηρεάζουν το μαστό μπορούν να επηρεάσουν και τις μασχάλες με τον ίδιο τρόπο. Έτσι γίνονται ορατές μικρές διογκώσεις οι οποίες υποχωρούν αυτόματα έπειτα από μερικές ημέρες.

 

Καρκίνος του μαστού

Οι μασχάλες αποτελούν ένα σημείο του σώματος στο οποίο μπορούν να εμφανιστούν  σημάδια του καρκίνου του μαστού. Η διόγκωση των λεμφαδένων στη μασχάλη και ο τοπικός πόνος σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ενδείξεις του καρκίνου πριν παρατηρηθούν συμπτώματα στην περιοχή του μαστού. Γι’ αυτόν τον λόγο οποιαδήποτε μεταβολή στην περιοχή θα πρέπει να αναφέρεται άμεσα σε Ειδικό Ιατρό .

 

Διάγνωση & θεραπεία

Στη διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνεται η λήψη ιστορικού με κλινική εξέταση του ασθενή και ψηλάφηση. Στη συνέχεια ο ιατρός μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις με υπερηχογράφημα ή/και ψηφιακή μαστογραφία καθώς και εξετάσεις αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί παρακέντηση δια λεπτής βελόνης για κυτταρολογικό έλεγχο του ευρήματος.

Η θεραπεία ενός όγκου στη μασχάλη εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί. Ο Ειδικός Ιατρός θα αξιολογήσει τα κλινικά ευρήματα και θα αποφανθεί στη βέλτιστη πρόταση θεραπείας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη διόγκωσης στη μασχάλη και τη σχέση της με τον καρκίνο του μαστού απευθυνθείτε στον Γενικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.

 PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com