Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English
περίσφιξη κήλης

Περίσφιξη κήλης: Μάθετε τα πάντα για την επιπλοκή των κηλών

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Περίσφιξη κήλης ονομάζεται μια σχετικά συχνή αλλά και επικίνδυνη επιπλοκή των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Πρόκειται για την κατάσταση, κατά την οποία κάποιο τμήμα ενδοκοιλιακού σπλάχνου εγκλωβίζεται μόνιμα εκτός του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ ταυτοχρόνως υφίσταται πίεση από αυτό. Οι συνέπειες της περίσφιξης μιας κήλης είναι άμεσες και μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη βιωσιμότητα του ασθενούς.

   

  Πώς δημιουργείται μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος;

  Κάθε μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος εμφανίζεται όταν κάποιο τμήμα ενός εσωτερικού οργάνου της κοιλιάς (συνήθως λεπτού ή παχέος εντέρου) ή λίπους παρουσιάσει πρόπτωση διά του μυϊκού τοιχώματος μέσω ενός φυσιολογικού ή μη ανοίγματος.

  Οι παράγοντες που συμβάλλουν συνήθως στη δημιουργία μιας κήλης είναι η αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό της κοιλιάς, η οποία προκαλεί ένα χάσμα σε κάποιο ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Από το σημείο αυτό βρίσκει δίοδο ένα τμήμα οργάνου ή λίπους και προπίπτει διά του κοιλιακού τοιχώματος. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση μιας χαρακτηριστικής διόγκωσης κάτω από το δέρμα της περιοχής.

  Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία της κήλης;

  Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος εμφανίζονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Ανάλογα με τον τύπο, ορισμένες κήλες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στους άνδρες (π.χ. βουβωνοκήλη) και άλλες σε γυναίκες (π.χ. μηροκήλη). Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε πως οποιοσδήποτε παράγοντας αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, ευνοεί τη δημιουργία κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

  • Άρση μεγάλου βάρους & χειρωνακτική εργασία
  • Χρόνιος βήχας
  • Παχυσαρκία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Εγκυμοσύνη
  • Παρουσία υγρού στην κοιλιά

  Τι συμβαίνει κατά την περίσφιξη κήλης;

  Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η περίσφιξη κήλης είναι μια σχετικά συχνή και επικίνδυνη επιπλοκή οποιασδήποτε μορφής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.

  Κατά την περίσφιξη κήλης, το σπλάχνο που προπίπτει, εγκλωβίζεται διά του κοιλιακού τοιχώματος, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανάταξής του στο εσωτερικό της κοιλιάς. Το σπλάχνο ξεκινά να πιέζεται, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να διακόπτεται η φλεβική αποχέτευσή του και να παρουσιάζεται οίδημα. Το οίδημα επιδεινώνει την απόφραξη, με συνέπεια τη διακοπή της αιμάτωσής του, γεγονός που σύντομα οδηγεί σε ισχαιμία και νέκρωση του οργάνου.

  Ποια είναι τα συμπτώματα της περίσφιξης κήλης;

  Τα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή και να τον οδηγήσουν άμεσα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι τα εξής:

  • Οξύ κοιλιακό άλγος
  • Ναυτία και έμετος
  • Φλεγμονή της περιοχής γύρω από την κήλη
   • Τοπική ερυθρότητα και θερμότητα και πόνος στην περιοχή της διόγκωσης
  • Ταχυκαρδία
  • Δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετός

  Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζετε την περίσφιξη κήλης;

  Η πιθανότητα περίσφιξης είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος αντιμετωπίζεται χειρουργικά σε εύλογο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της διάγνωσής της. Η αντιμετώπιση μιας περισφιγμένης κήλης είναι η άμεση χειρουργική επέμβαση. Ασθενείς με κήλη, που αντιμετωπίζουν κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με Ειδικό Χειρουργό, ώστε να λάβουν ιατρικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης οποιασδήποτε μορφής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.  PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com