Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English
πέτρες στη χολή

Πέτρες στη χολή: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Ο όρος «πέτρες στη χολή» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παθολογική κατάσταση, κατά την οποία υπάρχει σχηματισμός χολόλιθων στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Πρόκειται για μία συχνή πάθηση, καθώς το ποσοστό εμφάνισής της στο γενικό πληθυσμό αγγίζει το 10%, με τις γυναίκες να επηρεάζονται σε διπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες.

  Χοληδόχος κύστη και χολή

  Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο βρίσκεται στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς. Έχει μήκος 7-10 cm και χωρητικότητα περίπου 40 – 100 mL.

  Χολή ονομάζεται το πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος και μέσω της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων αγγείων μεταφέρεται στο δωδεκαδάκτυλο, όπου συμβάλει στη διαδικασία της διάσπασης της τροφής. Η σύσταση της χολής είναι κυρίως ύδωρ, χολικά άλατα, αμινοξέα, ένζυμα, στεροειδή, χολερυθρίνη και χοληστερόλη.

  Πώς δημιουργούνται οι πέτρες στη χολή;

  Ο σχηματισμός λίθων στη χολή οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Σε φυσιολογικές συνθήκες η διάρκεια παραμονής της χολής εντός της χοληδόχου κύστης είναι πολύ μικρή. Εξαιτίας όμως διάφορων παραγόντων που μειώνουν τη λειτουργικότητα της χοληδόχου κύστης, υπάρχει η πιθανότητα να μη διοχετευθεί επαρκώς η ποσότητα του υγρού στο δωδεκαδάκτυλο. Η ποσότητα της χολής που παραμένει και λιμνάζει εντός της χοληδόχου κύστης συμβάλλει στη δημιουργία των χολόλιθων ή αλλιώς των «πετρών στη χολή».

  Οι «πέτρες στη χολή» ταξινομούνται σε κατηγορίες ανάλογα με το ποσοστό χοληστερόλης που περιέχουν. Έτσι διακρίνονται τρεις κατηγορίες:

  1. Χοληστερινικοί λίθοι: Πρόκειται για αρκετά συχνή μορφή χολόλιθων. Έχουν πράσινο χρώμα και μικρό μέγεθος.
  2. Χολερυθρινικοί λίθοι: Το χρώμα τους είναι μαύρο ή φαιό.
  3. Μικτοί λίθοι: Είναι ο συχνότερος τύπος χολόλιθων. Αποτελούνται κατά ένα ποσοστό από χοληστερόλη και περιέχουν σε ένα άλλο ποσοστό χολοχρωστικές.

   

  Πέτρες στη χολή: Κλινική εικόνα & επιπλοκές

  Οι πέτρες στη χολή μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συχνότερη κλινική εκδήλωση, η οποία οδηγεί συχνά και στη διάγνωση της χολολιθίασης είναι η εμφάνιση έντονου πόνου, κωλικού χοληφόρων.

  Παρακάτω παρουσιάζονται επιγραμματικά οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να επιφέρουν οι πέτρες στη χολή:

  • Οξεία χολοκυστίτιδα: Πρόκειται για μια αρκετά επικίνδυνη επιπλοκή, η οποία περιλαμβάνει φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Εμφανίζεται με έντονο πόνο, ναυτία, έμετο και απώλεια της όρεξης. Σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε ύδρωπα, εμπύημα ή και ρήξη της χοληδόχου κύστης.
  • Χολαγγειίτιδα: Προκαλείται εξαιτίας της απόφραξης των χολαγγείων από χολόλιθους. Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται τα εξής:
   • Πόνος
   • Ίκτερος
   • Πυρετός
  • Λιθιασιακή παγκρεατίτιδα: Εκδηλώνεται με πόνο στο επιγάστριο, έμετο και ναυτία και είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.
  • Ειλεός εκ χολόλιθου: Πρόκειται για μια σπάνια, αλλά επικίνδυνη επιπλοκή. Συμβαίνει σε περιπτώσεις που ένας λίθος διαφύγει απευθείας από τη χοληδόχο κύστη στο εσωτερικό του εντέρου και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται τα κλασικά συμπτώματα του ειλεού, δηλαδή έμετος, μετεωρισμός, διάχυτο κοιλιακό άλγος, αναστολή αποβολής αερίων και κοπράνων.

  Πέτρες στη χολή: Θεραπεία

  Η οριστική θεραπεία για τις πέτρες στη χολή είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία πραγματοποιείται αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). Οι ενδείξεις για την πραγματοποίηση χολοκυστεκτομής είναι οι εξής:

  • Συμπτωματική χολολιθίαση, ειδικά πόνος – κωλικός χοληφόρων
  • Πορσελανοειδής χοληδόχος κύστη
  • Ύπαρξη κάποιας από τις προαναφερθείσες επιπλοκές

  Η χολοκυστεκτομή είναι μια από τις επεμβάσεις που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με χρήση των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών, δηλαδή της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής χειρουργικής τεχνικής.

  Τόσο η λαπαροσκοπική όσο και η ρομποτική προσπέλαση έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την κλασική ανοιχτή χολοκυστεκτομή, στα οποία περιλαμβάνονται:

  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
  • Χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών
  • Σύντομη διάρκεια χειρουργείου
  • Λιγότερη απώλεια αίματος
  • Μικρότερο μέγεθος τομών
  • Σύντομη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πέτρες στη χολή, τις επιπλοκές, τα συμπτώματα και την ασφαλή τους αντιμετώπιση επικοινωνήστε με τον Ειδικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.

     PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com