Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English
πόνος στον πρωκτό

Πόνος στον πρωκτό: Πού μπορεί να οφείλεται;

Ο πόνος στον πρωκτό είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο αντιμετωπίζουν συχνά οι άνθρωποι. Πολλές φορές από ντροπή ή αμηχανία, οι ασθενείς δεν ομολογούν την ενόχλησή τους στους οικείους τους αλλά δεν επισκέπτονται και κάποιον ειδικό ιατρό, προκειμένου να εντοπίσουν το αίτιο. Παρά του ότι ο πόνος στον πρωκτό τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποιον ακίνδυνο παράγοντα, δεν θα πρέπει να αναβάλλεται επ’ αόριστον η διερεύνηση του πραγματικού αιτίου, καθώς ενδέχεται να υποδηλώνει κάποια πιο σοβαρή κατάσταση υγείας, όπως για παράδειγμα κάποια μορφή καρκίνου.

Πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον πρωκτό;

Ορισμένες από τις συχνότερες αιτίες του πόνου στον πρωκτό είναι οι παρακάτω:

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι η πάθηση που, στο μυαλό μας, ενοχοποιείται συχνότερα απ’ όλες για τον πρωκτικό πόνο. Στην πραγματικότητα ο έντονος πόνος στον πρωκτό, σπανίως οφείλεται στη συγκεκριμένη πάθηση. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση θρόμβωσης μιας εξωτερικής αιμορροΐδας, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμα και νέκρωση του περιπρωκτικού δέρματος. Συχνά ο πόνος συνοδεύεται και από αιμορραγία. Η συμβολή ενός Γενικού Χειρουργού είναι εξαιρετικά σημαντική σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να αποφασισθεί το είδος της θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.

Πρόκειται για μία μικρή σχισμή στον βλεννογόνο του πρωκτού. Προκαλείται συνήθως εξαιτίας σπασμού του σφιγκτήρα του πρωκτού και εκδηλώνεται με έντονο, διαξιφιστικό πόνο ή ακόμα και αιμορραγία κατά τη διαδικασία της κένωσης. Προκειμένου να θεραπευτεί η ραγάδα πρωκτού, είναι σημαντικό να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο σπασμός του σφιγκτήρα του πρωκτού αλλά πολλές φορές και η δυσκοιλιότητα που συνοδεύει την κατάσταση αυτή. Συνήθως προτείνεται η μεταβολή της διατροφής ή/και φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που οι συντηρητικές μέθοδοι αποδειχθούν αναποτελεσματικές, εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία.

 • Πρωκτίτιδα

Προκαλείται από τη φλεγμονή του πρωκτού ή του ορθού που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια, ιούς ή από χρόνιες φλεγμονές του εντέρου όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Επίσης, η πρωκτίτιδα μπορεί να προκληθεί εξ’ αιτίας κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Η θεραπείας της πάθησης, εξαρτάται από την αιτία της. Συγκεκριμένα, αν η λοίμωξη προέρχεται από μικρόβιο, χορηγούνται αντιβιοτικά, ενώ αν προέρχεται από φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου, χορηγούνται ανασοκατασταλτικά. Σημαντικό ρόλο παίζει συνήθως και η  διατροφή.

Γύρω από την περιοχή του πρωκτού εδρεύουν αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν ουσίες για να διατηρούν το πρωκτό υγιή. Το πρωκτικό απόστημα προκαλείται συνήθως εξαιτίας κάποιας βακτηριακής λοίμωξης των περιπρωκτικών αδένων. Τα συμπτώματα που έπονται της φλεγμονής περιλαμβάνουν συνήθως οξύ πόνο στην περιοχή του πρωκτού ή του ορθού ή ακόμη και εκροή πύου.

Μετά την παροχέτευση του περιεδρικού αποστήματος και την εκροή πύου, το απόστημα μπορεί να περάσει σε μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής, οπότε το περιεδρικό απόστημα εξελίσσεται σε συρίγγιο. Δημιουργείται δηλαδή, μια μικρή δίοδος, που συνδέει το μολυσμένο αδένα με ένα άνοιγμα στο δέρμα του πρωκτού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε ασθενή.

 

 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η γονόρροια, τα χλαμύδια, ο έρπητας, η σύφιλη και ο ιός HPV στον πρωκτό μπορεί να οφείλονται στην πρωκτική σεξουαλική επαφή ή σε λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να εκδηλωθούν με πόνο, αιμορραγία και έντονο κνησμό και η θεραπεία τους εξαρτάται από την αιτία. Συνήθως λαμβάνονται φάρμακα από το στόμα ή τοπικά.

 • Πρωκτική σεξουαλική επαφή

Κατά την πρωκτική σεξουαλική επαφή μπορεί να προκληθεί κάποιος τραυματισμός στον πρωκτό και να εκδηλωθεί πόνος. Παράλληλα, αυξάνεται και ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ο ασθενής οφείλει να απευθυνθεί άμεσα σε ιατρό για κλινική εξέταση μετά από τραυματισμό της περιοχής.

 • Καρκίνος του πρωκτού

Ο καρκίνος του πρωκτού θεωρείται η πιο σοβαρή αιτία πρωκτικού πόνου και συνοδεύεται από αιμορραγία και μια αίσθηση μάζας εντός ή/και εκτός του πρωκτού. Ορισμένοι τύποι κονδυλωμάτων μπορεί να προδιαθέσου στη ανάπτυξη καρκινώματος στην περιοχή.

Πότε πρέπει να αναζητήσω Ιατρική βοήθεια;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος υποχωρεί αυτόματα, αλλά όταν ο πόνος επιμένει, απαιτείται άμεση ιατρική συμβολή, όπως επίσης και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Επιδείνωση του πόνου
 • Αιμορραγία
 • Αίσθημα μορφώματος ή ξένου σώματος στην περιοχή
 • Εκροή υγρών
 • Κνησμός
 • Δυσκολία στην κένωση
 • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
 • Δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις:

 • Ζάλη
 • Πυρετός
 • Λιποθυμία
 • Απώλεια βάρους

Ο πόνος στον πρωκτό είναι συνήθως αντιμετωπίσιμος και τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν με λήψη φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγή της διατροφής. Ωστόσο, η διάγνωση του αιτίου που προκάλεσε τον  πόνο χρειάζεται να γίνεται από έναν ειδικό Γενικό Χειρουργό, οποίος μέσω της εξέτασης θα εντοπίσει το αίτιο, και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Ανθιμίδης Γεώργιος, MSc, PhD, θα σας βοηθήσει να λύσετε τις απορίες σας σχετικά με τον πόνο στον πρωκτό και να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πάθηση στην οποία μπορεί να οφείλεται.PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com