Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

Πρωκτικός πόνος: Πότε πρόκειται για αιμορροΐδες και πότε για άλλες παθήσεις;

O πρωκτικός πόνος αποτελεί συχνό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να προκληθεί από ποικιλία αιτίων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής κάνει μόνος του μία πρώτη εκτίμηση των συμπτωμάτων του είτε συμβουλεύεται έναν φαρμακοποιό με σκοπό να απαλύνει τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναβάλλεται η επίσκεψη στον ιατρό, επομένως δεν πραγματοποιείται μία έγκυρη διάγνωση και πιθανότατα τα συμπτώματα εμφανίζονται ξανά.

Αν και το πρώτο πράγμα που θα έρθει στο μυαλό του ασθενή είναι οι αιμορροΐδες, πολλές φορές πρόκειται για άλλη πάθηση. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να προβεί άμεσα ο ασθενής σε διαγνωστική εξέταση με σκοπό την άμεση και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο πόνος είναι σύμπτωμα κάποιας μορφής καρκίνου.

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες που προκαλούν τον πόνο στον πρωκτό;

Στην πραγματικότητα οι αιμορροΐδες αποτελούν το σπανιότερο αίτιο του πρωκτικού πόνου, αφού πόνος προκαλείται μόνο σε περίπτωση επιπλοκής, όπως είναι η θρόμβωση μίας εξωτερικής αιμορροΐδας. Σε περίπτωση θρόμβωσης μιας εξωτερικής αιμορροΐδας, είναι πιθανό να προκληθεί ακόμα και νέκρωση του περιπρωκτικού δέρματος, γι’ αυτό η άμεση θεραπεία έχει καταλυτική σημασία. Πολλές φορές μάλιστα, ο πόνος συνοδεύεται από αιμορραγία. Ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, ο ιατρός θα σας συμβουλέψει για το αν είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία.

Η ραγάδα πρωκτού είναι μία μικρή σχισμή που εμφανίζεται στον βλεννογόνο του πρωκτού και προκαλεί έντονη ενόχληση και διαξιφιστικό πόνο κατά τη διαδικασία της κένωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία που συνιστάται για την αντιμετώπισή της σχετίζεται με την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μιας και αποτελεί βασικό παράγοντα στην πρόκλησή της. Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας που θα συστήσει ο ιατρός, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με έσω πλάγια σφιγκτηροτομή ή σε botox της περιοχής.

Το απόστημα πρωκτού είναι μία πάθηση η οποία συνήθως προκαλείται από κάποια βακτηριακή λοίμωξη των περιπρωκτικών αδένων. Τα συμπτώματα που το συνοδεύουν είναι η εκροή πύου και ένα οξύς και διαρκής πόνος στην περιοχή του πρωκτού ή του ορθού. Επιπλέον, συχνά παρουσιάζονται συμπτώματα όπως πυρετός και εφίδρωση. Ο πιο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης είναι η χειρουργική διάνοιξη και η παροχέτευση του πύου, μία όχι και τόσο επώδυνη επέμβαση.

Σε ποσοστό 33-50% των ασθενών που θα εμφανίσουν περιεδρικό απόστημα, αυτό θα εξελιχθεί σε περιεδρικό συρίγγιο. Συγκεκριμένα, το συρίγγιο αποτελεί τη χρόνια μορφή της περιπρωκτικής φλεγμονής. Για την αντιμετώπιση της πάθησης υπάρχουν αρκετές τεχνικές, οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

  • Πρωκτίτιδα

Η φλεγμονή του πρωκτού και του ορθού, η οποία οφείλεται σε βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, καθώς και σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, είναι πιθανό να προκαλέσει πρωκτικό πόνο. Η πρωκτίτιδα είναι επίσης μία πάθηση η οποία μπορεί να προκληθεί ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα λόγω πρωκτικής σεξουαλικής επαφής. Η αντιμετώπιση της πάθησης εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Τα αντιβιοτικά είναι ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης της πρωκτίτιδας βακτηριακής αιτιολογίας.

  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η γονόρροια, τα χλαμύδια, ο έρπητας, η σύφιλη, ο HPV και ο HIV  είναι τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και συνήθως οφείλονται στην πρωκτική σεξουαλική επαφή. Πέραν έντονου πόνου, η αιμορραγία και η φαγούρα αποτελούν συχνά επιπλέον συμπτώματα. Η θεραπεία για την αντιμετώπισή τους συχνά απαιτεί τη λήψη φαρμάκων από το στόμα ή τοπικά, αναλόγως το τι θα σας συμβουλέψει ο ιατρός σας.

  • Καρκίνος πρωκτού

Ο καρκίνος του πρωκτού είναι η πιο σοβαρή αιτία συμπτωμάτων και σε μεγάλο ποσοστό ξεκινά συνήθως με προκαρκινικές βλάβες που ονομάζονται δυσπλασίες. Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι οροθετικοί HIV, όσοι έχουν κονδυλώματα στον πρωκτό και όσοι ασθενείς είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Πότε είναι η στιγμή να ζητήσετε τη βοήθεια του ιατρού σας;

Οι περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο χειρουργό για να πραγματοποιηθεί σωστή διάγνωση και οριστική θεραπεία είναι οι εξής:

  • Όταν ο πόνος αυξάνεται ή υποτροπιάζει αντί να υποχωρεί
  • Όταν παρουσιαστεί κάποιο ψηλαφητό μόρφωμα στον πρωκτό
  • Όταν παρατηρήσετε εκροή αίματος ή υγρών, όπως πύου ή βλέννης  από τον πρωκτό
  • Όταν νιώσετε έντονο πρωκτικό κνησμό
  • Όταν συνδυάζονται τα παραπάνω συμπτώματα με δυσκολία στην κένωση ή αλλαγές στις εντερικές σας συνήθειες

επικοινωνία

επικοινωνίαPHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com