Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

Πρόληψη Καρκίνου του Μαστού: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που προσβάλλει το γυναικείο φύλο. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου παρουσιάζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 έως 70 ετών. Για το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών δεν αποτελεί κληρονομική ασθένεια, αλλά σχετίζεται κυρίως με την ιδιοσυγκρασία και τον καθημερινό τρόπο ζωής. Ρυθμίζοντας σωστά τις καθημερινές συνήθειες, αυξάνονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί πρόληψη.

Μαστογραφία

Ενώ αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μειώνεται το ποσοστό θνησιμότητας λόγω της διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο το οποίο θεραπεύεται. Η σημασία και η αξία, λοιπόν, της μαστογραφίας είναι αναμφίβολη. Είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται η μαστογραφία  κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών αφού ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται.

Σταθερό Σωματικό Βάρος

Το σωματικό  βάρος μιας γυναίκας σχετίζεται και με τον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, είναι αποδεδειγμένο πως η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, κυρίως στις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση.

Ισορροπημένη, Υγιεινή Διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαίνοντα ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, η συχνή κατανάλωση junk food προδιαθέτει στην εμφάνιση της νόσου, αφού φορτώνει τον οργανισμό με κορεσμένα λιπαρά. Για την μείωση των πιθανοτήτων, μεριμνήστε την κατανάλωση πολλών λαχανικών και φρούτων σε καθημερινή βάση. Φροντίστε επίσης να καταναλώνετε ψαριά πλούσια σε θετικά λιπαρά, όσπρια και κόκκινο κρέας μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι απαραίτητη, αφού το ελαϊκό οξύ το οποίο περιέχει, αποτελεί προστατευτικό παράγοντα του καρκίνου του μαστού.

Άσκηση

Η καλή φυσική κατάσταση συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι σημαντικό για μια γυναίκα να αθλείται πέντε φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα.

Κάπνισμα 

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μία από τις κύριες προλήψεις ενάντια στον καρκίνο γενικότερα. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί όχι μόνο για τις γυναίκες που καπνίζουν αλλά και για τις γυναίκες που είναι παθητικές καπνίστριες.

Κατανάλωση Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ειδικά σε γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Αποφυγή Ορμονοθεραπείας

Η ορμονοθεραπεία είναι συνδεδεμένη με διάφορες μορφές καρκίνου, μεταξύ αυτών και του μαστού. Όταν η λήψη σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης είναι αναγκαία, η συμβουλή από το ιατρό σχετικά με τα επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου των μαστών θεωρείται απαραίτητη. Η αποφυγή της μακροχρόνιας ορμονοθεραπείας είναι επίσης σημαντική, αφού αυξάνει τις πιθανότητες του καρκίνου.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο τρόπος ζωής παίζει κύριο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου στον μαστό μιας γυναίκας. Η μαστογραφία αποτελεί ένα βασικό μέτρο έγκαιρης διάγνωσης και για αυτό θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια