Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English
πυκνότητα μαστού

Πυκνότητα μαστού: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι μαστοί κάθε γυναίκας μπορεί να διαφέρουν μορφολογικά, τουλάχιστον ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Το μέγεθος, το σχήμα και η μορφολογία συνθέτουν ένα αποτέλεσμα ξεχωριστό για την κάθε γυναίκα. Οι διαφορές όμως δεν εντοπίζονται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση των μαστών. Μπορεί η βασική εσωτερική δομή να είναι η ίδια, υπάρχουν όμως χαρακτηριστικά, όπως η πυκνότητα των μαστών, που μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των γυναικών.

Βασική εσωτερική μορφολογία μαστού

 

Ο γυναικείος μαστός αποτελείται από τρία βασικά είδη ιστού:

• Τον αδενικό ιστό, ο οποίος συνθέτει το μαζικό αδένα. Ο μαζικός αδένας εντοπίζεται μπροστά από τον μείζονα θωρακικό μυ στο ύψος της 2ης ως 6ης πλευράς. Αποτελείται από λόβια και πόρους, στα οποία παράγεται το μητρικό γάλα και μεταφέρεται προς τη θηλή αντίστοιχα.
• Τον διάμεσο συνδετικό ιστό, που ονομάζεται και στρώμα του μαστού και χρησιμεύει στη στήριξη του μαζικού αδένα.
• Τον λιπώδη ιστό, η ποσότητα του οποίου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος και τη σύσταση του μαστού της γυναίκας.

Ο μαστός της κάθε γυναίκας αποτελείται από διαφορετική αναλογία αυτών των τριών ειδών ιστού. Η αναλογία αυτή είναι που ορίζει και την πυκνότητα των μαστών. Μεγάλη αναλογία αδενικού ιστού, σε σχέση με το λιπώδη ιστό, συνθέτει πυκνότερους μαστούς.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η πυκνότητα του μαστού;

Η πυκνότητα των μαστών εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και την κληρονομικότητα κάθε γυναίκας και μπορεί να μεταβάλλεται με την ηλικία, τη λήψη ορμονών, τη μεταβολή βάρους, την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την εμμηνόπαυση και γενικά τις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας. Μπορεί για παράδειγμα η πυκνότητα των μαστών να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου ή να μειωθεί μετά την εμμηνόπαυση. Γενικά με την αύξηση της ηλικίας και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, ο μαστός της συνήθως χάνει το αδενικό του στοιχείο (υποστρέφεται). Επιπλέον έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και της πυκνότητας των μαστών. Παχύσαρκες γυναίκες συνήθως έχουν πιο λιπώδεις μαστούς συγκριτικά με όσες έχουν φυσιολογικό βάρος.

Πώς αξιολογείται η πυκνότητα του μαστού;

πυκνότητα μαστού

πυκνότητα μαστού

Η πυκνότητα του μαστού μπορεί να προσδιορισθεί με ψηλάφηση, αλλά κυρίως βασίζεται στην αξιολόγηση της σύστασης του μαστού, όπως αυτή απεικονίζεται στη μαστογραφία. Η εικόνα που δίνει ο λιπώδης ιστός στη μαστογραφία είναι πιο διάφανη και σκοτεινή. Αντίθετα ο μαζικός αδένας και ο συνδετικός ιστός εμφανίζονται ως ακτινοσκιερές (πιο φωτεινές) περιοχές.

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ταξινόμησης της πυκνότητας του μαστού. Συνήθως διακρίνονται τέσσερις κατηγορίες:

Κατηγορία 1η : Πολύ χαμηλή πυκνότητα μαστού – Αποτελείται κυρίως από λιπώδη ιστό.
Κατηγορία 2η : Ο μαστός αποτελείται κατά κύριο λόγο από λιπώδη ιστό, ενώ ανευρίσκονται διάσπαρτες περιοχές ινοαδενικών στοιχείων.
Κατηγορία 3η : Ετερογενώς πυκνοί μαστοί, με μεγαλύτερη αναλογία ινοαδενικών στοιχείων σε σχέση με τον λιπώδη ιστό.
Κατηγορία 4η : Ο μαστός αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από αδενικό ιστό και χαρακτηρίζεται εξαιρετικά πυκνός.

Η εκτίμηση της ποιότητας του μαστού ωστόσο μπορεί να επηρεάζεται από τη χρονική περίοδο απεικόνισης σε σχέση με τον εμμηνορυσιακό κύκλο, τον τύπο της διαδικασίας απεικόνισης και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε.

Ποια είναι η σημασία της πυκνότητας του μαστού;

Γυναίκες με υψηλή πυκνότητα μαστού παρουσιάζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με γυναίκες με χαμηλότερη πυκνότητα μαστού. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που συσχετίζουν τη θνητότητα της νόσου με την πυκνότητα των μαστών.

Η ύπαρξη πυκνών μαστών από μόνη της δεν αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για τον καρκίνο του μαστού, όπως είναι για παράδειγμα η ηλικία ή το οικογενειακό ιστορικό. Για να αξιολογηθεί το κατά πόσο μία γυναίκα είναι πιθανό να νοσήσει θα πρέπει να εκτιμηθούν πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η πυκνότητα των μαστών.

Επιπλέον οι πυκνοί μαστοί (3ης – 4ης κατηγορίας) καθιστούν δυσκολότερη την αξιολόγηση της μαστογραφίας, υποβιβάζοντας τη διαγνωστική ικανότητα της εξέτασης. Η πιθανότητα σφάλματος είναι αυξημένη σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, καθώς κάποια ενδεχόμενη βλάβη μπορεί να καλύπτεται και να υποκρύπτεται.

 

Ενδελεχής μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς

Εφόσον δεν μπορούμε να στηριχθούμε μόνο στη μαστογραφία, σε περιπτώσεις γυναικών με πυκνούς μαστούς, είναι συχνά αναγκαία η πραγματοποίηση περεταίρω απεικονιστικών εξετάσεων, ώστε να βελτιωθεί η διαγνωστική ακρίβεια του ελέγχου.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί πάντα ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που συμπληρώνει οποιονδήποτε έλεγχο των πυκνών μαστών.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ένα λεπτομερέστερο και πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης, που ονομάζεται τομοσύνθεση. Πρόκειται στην ουσία για μια τρισδιάστατη μαστογραφία, η οποία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε γυναίκες που ανήκουν στην 3η & 4η κατηγορία.

Τέλος αξιόπιστη λύση αποτελεί και η μαγνητική τομογραφία μαστών, η οποία δίνει λεπτομερή εικόνα υψηλής ευκρίνειας στην απεικόνιση των μαστών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πυκνότητα του μαστού και τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να διενεργηθούν μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ειδικό Χειρουργό – Μαστολόγο Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη, Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com