Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

Τι είναι η Ραγάδα πρωκτού και πώς αντιμετωπίζεται;

Η ραγάδα πρωκτού είναι μία πληγή στο έξω μισό του δέρματος του πρωκτικού σωλήνα. Οι ραγάδες πρωκτού παρουσιάζονται συχνά τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Μια ραγάδα εμφανίζεται πιο συχνά έπειτα από ένα επεισόδιο δυσκοιλιότητας, αλλά μπορεί να συμβεί και ύστερα από μια διάρροια.

Η ραγάδα αρχίζει από την επιφάνεια και συνήθως επουλώνεται ταχέως από μόνη της. Μερικές φορές μπορεί να εμβαθύνει για να φτάσει τον υποκείμενο σφιγκτήρα (ο μυς γύρω από τον πρωκτικό σωλήνα). Δεν είναι πλήρως κατανοητό για ποιο λόγο μερικές ραγάδες θεραπεύονται αυτόματα και άλλες δεν το κάνουν. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η επίμονη δυσκοιλιότητα ή διάρροια, η οποία μπορεί να αποτρέψει την επούλωση. Επιπλέον, κάθε φορά που περνάνε κόπρανα, από τον πόνο που εμφανίζεται, ο μυς προκαλεί σπασμό, σφίγγοντας τον πρωκτικό σωλήνα. Αν ο σφιγκτηριακός μυς δεν χαλαρώσει και ο πρωκτικός σωλήνας παραμένει πάρα πολύ σφιχτός, η σχισμή δεν τροφοδοτείται με αίμα και οξυγόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επουλωθεί και να ανοίγει και πάλι. Σπάνια, μια ραγάδα μπορεί να προκληθεί από τη νόσο του Crohn ή μια μόλυνση της περιοχής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ραγάδας είναι ο έντονος και διαξιφιστικός πόνος και κάψιμο στην περιοχή ειδικά κατά την κένωση. Μπορεί ακόμη να υπάρχει μικρή ποσότητα κόκκινου αίματος στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας. Η γύρω περιοχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ερεθισμένη. Επίσης, μπορεί να είναι έντονο το αίσθημα φαγούρας καθώς η μη επούλωση της ραγάδας μπορεί να οδηγήσει σε υγρασία τοπικά. Μερικές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν αυτόματα αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παραμείνουν για μήνες και η ραγάδα γίνεται χρόνια.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της ραγάδας δεν είναι πάντα γνωστά και σαφή. Συνήθως οι ραγάδες εμφανίζονται μετά από μερικές ημέρες δυσκοιλιότητας. Στη συνέχεια, ο οργανισμός, που γνωρίζει ότι θα πονέσει κατά τη στιγμή της αφόδευσης, προξενεί σημαντικό σπασμό στο σφικτήρα του πρωκτού. Ο σπασμός αυτός όμως δεν αφήνει την πληγή να επουλωθεί. Επιπλέον, λόγω της δυσκοιλιότητας, τα κόπρανα γίνονται σκληρά, τραυματίζουν τον πρωκτό και η αφόδευση γίνεται ακόμη πιο επώδυνη. Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος ( πόνου – σπασμού – ραγάδας) που πρέπει να σπάσει προκειμένου να ανακουφισθεί ο ασθενής.

Πώς αντιμετωπίζεται η ραγάδα πρωκτού;

Αρκετές επιφανειακές ραγάδες μπορούν να επουλωθούν χωρίς θεραπεία, αλλά μερικές γίνονται χρόνιες προκαλώντας συνεχή δυσφορία. Το πρώτο βήμα είναι να διορθωθεί η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια και η θεραπεία οποιασδήποτε υποκείμενης νόσου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και με άφθονα υγρά συνιστάται. Ένα τοπικό αναισθητικό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο. Ο σπασμός μπορεί επίσης να υποχωρήσει έπειτα από ένα ζεστό μπάνιο. Τα μέτρα αυτά συνήθως οδηγούν σε επούλωση. Αν δεν το κάνουν ή τα συμπτώματα επιστρέφουν, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Όταν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, με μια πολύ μικρή τομή γίνεται μια διατομή ενός μέρους του έσω σφιγκτήρα, τόση ώστε να λυθεί το πρόβλημα αλλά να μην προκληθεί ακράτεια. Η μέθοδος είναι σχετικά απλή, ανώδυνη και οικονομική, δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ίδια ημέρα και στις συνήθεις δραστηριότητες άμεσα. Η ανακούφιση είναι άμεση και ιδιαίτερα αποτελεσματική. Σχετικά με την θεραπεία της ραγάδας με botox, αυτή αποτελεί ουσιαστικά μία ανώδυνη φαρμακευτική θεραπεία η οποία θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής και αποτελεσματική, αφού οδηγεί σε διακοπή του σπασμού με αποτέλεσμα τη λύση του φαύλου κύκλου της ραγάδας. Η θεραπεία με botox είναι σύντομη και δε χρειάζεται περαιτέρω νοσηλεία.

επικοινωνία

επικοινωνία