Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English
Ποιες ειναι οι συχνοτερες παθησεις χολης

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις χολής; 

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί ένα «μυστηριώδες» όργανο του σώματος, καθώς πολλοί δεν έχουν ιδέα πού βρίσκεται ή ποια είναι η λειτουργία της & η χρησιμότητά της στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Γενικά

  • Η χολή είναι ένα αλκαλικό πεπτικό υγρό, το οποίο βοηθάει στη διάσπαση των λιπών. Παράγεται στο ήπαρ και στη συνέχεια αποθηκεύεται προσωρινά στη χοληδόχο κύστη. Στη συνέχεια μετακινείται στο αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο).
  • Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο βρίσκεται στο άνω δεξί τεταρτημόριο της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το ήπαρ. Υπάγεται στο πεπτικό σύστημα και χρησιμεύει στην αποθήκευση και την απελευθέρωση της χολής κατά τη διαδικασία της πέψης. Έπειτα από κάποιο γεύμα η χοληδόχος κύστη συσπάται κατάλληλα, ώστε να απελευθερώσει την απαραίτητη ποσότητα χολής στο λεπτό έντερο για τη διάσπαση των λιπών.
  • Ο Κυστικός πόρος και ο Χοληδόχος πόρος, αποτελούν δύο μικρά σωληνάρια, μέσω των οποίων διέρχεται η χολή από τη χοληδόχο κύστη στο δωδεκαδάκτυλο.

 

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις της χοληδόχου κύστης;

 

Χολολιθίαση

Η χολολιθίαση είναι γνωστή στους περισσότερους με το όνομα «πέτρες στη χολή». Οι πέτρες αυτές, ή αλλιώς χολόλιθοι, αποτελούν παθολογική συσσώρευση από στερεές μάζες ουσιών που περιέχονται φυσιολογικά στη χολή, όπως χοληστερόλη, ηλεκτρολύτες ή χρωστικές. Έχουν διάφορα μεγέθη και εμφανίζονται όταν υψηλά επίπεδα λίπους και χοληστερόλης προκαλέσουν το σχηματισμό κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι αυτοί με την πάροδο των ετών συγκεντρώνονται, μεγαλώνουν και μετατρέπονται στους χολόλιθους.

Η ύπαρξη χολόλιθων στη χοληδόχο κύστη συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα. Πολλές φορές όμως οι χολόλιθοι μεταναστεύουν από τη χοληδόχο κύστη στον κυστικό ή/και χοληδόχο πόρο, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ροή της χολής στο δωδεκαδάκτυλο.

Χολοκυστίτιδα

Η απόφραξη του κυστικού πόρου εξαιτίας των χολόλιθων οδηγεί σε συσσώρευση της χολής εντός της χοληδόχου κύστης. Η στάση του υγρού αυτού (της χολής) μέσα στη χοληδόχο κύστη μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μικροβίων, βακτηριακή λοίμωξη και φλεγμονή. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων διακρίνεται σε οξεία και χρόνια χολοκυστίτιδα. Η πιθανότητα επιπλοκών κατατάσσει τη χολοκυστίτιδα στην κατηγορία των σοβαρών παθήσεων, που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Ο ιδανικός τρόπος θεραπείας της ασθένειας είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, γνωστή ως χολοκυστεκτομή.

Χοληδοχολιθίαση-Χολαγγειίτιδα-Παγκρεατίτιδα

Η παρουσία χολόλιθων σε περιφερικότερες θέσεις της πορείας της χολής προς το δωδεκαδάκτυλο, δηλαδή στο χοληδόχο πόρο (χοληδοχολιθίαση) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως χολαγγειίτιδα και παγκρεατίτιδα, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών.

Καρκίνος χοληδόχου κύστης

Αποτελεί όχι και τόσο συχνό αλλά πολύ επιθετικό τύπο καρκίνου. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί αυτός ο τύπος καρκίνου, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση. Προδιαθεσικούς παράγοντες αποτελούν οι χολόλιθοι μεγάλου μεγέθους και η επασβέστωση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης (πορσελανοειδής κύστη).

Πολύποδες χοληδόχου κύστης

Τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικοί. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και ειδικά το μέγεθος κρίνεται από το χειρουργό αν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Παρόλα αυτά δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για κακοήθεια ή όχι, παρά μόνο έπειτα από τη χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και την ιστολογική εξέταση του πολύποδα.

 

Πώς μπορούμε να διασφαλίζουμε την υγεία της χοληδόχου κύστης

παθήσεις χολής

Καθώς η χοληδόχος κύστη αποτελεί όργανο του πεπτικού συστήματος, η καλή λειτουργία και η υγεία της ενισχύονται από μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Συνιστάται η αποφυγή των λεγόμενων «κακών» λιπαρών και της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας καφέ & οινοπνευματωδών ποτών. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση σίγουρα συμβάλλει στην αντιμετώπιση όλων των παθήσεων και την καλή υγεία του οργανισμού.

 

Χολοκυστεκτομή

Η επέμβαση που διενεργείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης ονομάζεται χολοκυστεκτομή και πρόκειται για χειρουργική αφαίρεση του οργάνου. Μετά την αφαίρεση, η χολή που παράγεται μεταβαίνει κατευθείαν από το ήπαρ στο δωδεκαδάκτυλο, διασφαλίζοντας έτσι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πέψης.

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης εκτελείται πλέον με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής ή της ρομποτικής χειρουργικής, με άριστα αποτελέσματα για τον ασθενή. Οι δύο αυτές μέθοδοι παρουσιάζουν πληθώρα πλεονεκτημάτων συγκριτικά με την «ανοιχτή επέμβαση» που πραγματοποιούνταν παλαιότερα.

  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Μείωση πιθανότητας μετεγχειρητικών επιπλοκών

 

Ο Εξειδικευμένος Γενικός χειρουργός Δρ. Γιώργος Ανθιμίδης, έχει λάβει πιστοποίηση εκπαίδευσης στη Ρομποτική Χειρουργική και εφαρμόζει όλες τις αρχές της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής. Έχει πιστοποίηση επιτυχούς ολοκλήρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος για τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή από την Ακαδημία Incision, τη διαπιστευμένη από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας.

Επικοινωνήστε μαζί του και μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στη χολή, με τον ασφαλέστερο τρόπο και την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία.