Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English
συμβουλές υγείας για τουαλέτα

Συμβουλές Υγείας για την «τουαλέτα»

Οι συνήθειες που έχουμε αναπτύξει στις «επισκέψεις» μας στην τουαλέτα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας και στην ανάπτυξη ή επιδείνωση παθήσεων του πρωκτού.

Ο χρόνος παραμονής, η στάση του σώματος και τα μέτρα υγιεινής που λαμβάνουμε είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα αναλυθούν παρακάτω.

Η τήρηση των παρακάτω συμβουλών υγείας για την τουαλέτα μπορούν να αποτρέψουν ή μειώσουν την εξέλιξη πρωκτικών παθήσεων όπως οι αιμορροΐδες, η δυσκοιλιότητα, οι θρομβώσεις και οι ουρολοιμώξεις (κυρίως στις γυναίκες).

 Σωστή στάση του σώματος

Η σωστή στάση του σώματος στην τουαλέτα είναι σημαντική για την υγεία μας! Η σωστή στάση περιγράφεται από το βαθύ κάθισμα με κάμψη των ισχίων. Η στάση αυτή βοηθά στο να ασκούνται πιέσεις με φυσικό τρόπο στο έντερο και να γίνεται χωρίς πίεση και πόνο η αφόδευση. Στο να υιοθετηθεί αυτή η στάση βοηθούν οι τούρκικες τουαλέτες ή ένα σκαμνάκι κάτω από τα πόδια.

Χρόνος παραμονής

Η πλειονότητα των ανθρώπων όταν πάνε στην τουαλέτα με σκοπό την αφόδευση συνηθίζουν να έχουν μαζί τους το κινητό τηλέφωνο ή κάποιο βιβλίο και περιοδικό για να περάσει η ώρα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος παραμονής στην τουαλέτα να αυξάνεται, ξεπερνώντας τα 5 λεπτά που είναι ο ιδανικός χρόνος παραμονής. Ο τακτικός και αυξημένος χρόνος παραμονής στην τουαλέτα άνω των 5 λεπτών έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των αιμορροΐδων.

Καθαριότητα της περιοχής μετά την κένωση

Τελευταία και σημαντικότερη συμβουλή που πρέπει να υιοθετηθεί είναι αυτή του καλού καθαρισμού της περιοχής μετά από κάθε κένωση. Ο σωστός καθαρισμός δεν περιορίζεται στη χρήση χαρτιού τουαλέτας. Ο καθαρισμός της πρωκτικής περιοχής  θα πρέπει να γίνεται με σκέτο χλιαρό νερό, ενώ η χρήση σαπουνιού είναι περιττή, ειδικά αν δεν έχει ουδέτερο pH. Ομοίως και τα υγρά μαντηλάκια θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς έχουν αρνητική δράση στο pH του πρωκτού και ενδέχεται να προκληθεί φαγούρα. Μετά το πλύσιμο της περιοχής, χρειάζεται να γίνει καλό σκούπισμα και στέγνωμα. Το σκούπισμα γίνεται με καθαρή πετσέτα μαλακά για να αποτραπούν ερεθισμοί. Ειδικά στις γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγεται το πέρασμα του χεριού που σκουπίζει την περιοχή μπροστά από τα έξω γεννητικά όργανα.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες ανάλογα με την περίπτωσή σας και την ενδεχόμενη πάθηση που μπορεί να αντιμετωπίζετε μπορεί να σας δώσει ο Ειδικός Χειρουργός Γιώργος Ανθιμίδης με μια επίσκεψη στο ιατρείο του.