Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

Τα ύπουλα σημάδια του Καρκίνου του Μαστού

Η γνώση για το ποια είναι τα ύπουλα σημάδια του καρκίνου του μαστού συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση της ύπαρξης καρκίνου του μαστού, η οποία είναι πολύ σημαντική για την επιτυχή αντιμετώπισή του.

Τα πρώτα συμπτώματα δεν είναι πάντα αντιληπτά από την ασθενή και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να επισκέπτεται τον μαστολόγο της τακτικά.

Παρακάτω ο έμπειρος μαστολόγος Γεώργιος Ανθιμίδης  μας αναφέρει μερικά ύπουλα σημάδια εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όγκος στη μασχάλη

Η εμφάνιση μεγάλου όγκου στην περιοχή της μασχάλης μπορεί να αντιπροσωπεύει διόγκωση σε λεμφαδένα. Οι λεμφαδένες διογκώνονται στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τα καρκινικά κύτταρα που εντοπίζονται στην περιοχή.

Ωστόσο οίδημα στην περιοχή της μασχάλης μπορεί να προϋπήρχε χωρίς την ύπαρξη καρκίνου και έπειτα να γίνει πιο έντονο.

Εισολκή στο δέρμα του μαστού

Μια νέα εισολκή του δέρματος στο μαστό πρέπει να σας ανησυχήσει γιατί ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι ένας όγκος «έλκει» το δέρμα προς τα μέσα. Οι εισολκές αυτές στο μαστό θυμίζουν σε μέγεθος και σχήμα τα λακκάκια στα μάγουλα.

Οίδημα ή ερυθρότητα στο μαστό

Το πρήξιμο ή η ερυθρότητα μπορεί να έχουν άμεση συσχέτιση με κάποια λοίμωξη στο μαστό. Ωστόσο αποτελούν και σύμπτωμα φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού.

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού όπως προδίδει και το όνομα του προκαλεί φλεγμονή με ερυθρότητα που καλύπτει περισσότερο από το ένα τρίτο του μαστού και έντονη αίσθηση καύσου και πρηξίματος.

Δέρμα σαν «φλοιός πορτοκαλιού»

Όταν το δέρμα του μαστού είναι πεπαχυμένο και η εικόνα του θυμίζει « φλοιό πορτοκαλιού» αυτό είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να μας κάνει να επισκεφτούμε τον μαστολόγο. Είναι πιθανό αυτή η εμφάνιση να υποδηλώνει την ύπαρξη φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα αποφράσσουν τα λεμφαγγεία του δέρματος του μαστού και προκαλούν τη χαρακτηριστική αυτή εικόνα.

Ανωμαλίες στη θηλή

Ανωμαλίες στη θηλή, όπως η εισολκή ή το έκζεμα ή η αυτόματη έκκριση αιμορραγικού υγρού είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να σας παρακινήσουν στο να επισκεφθείτε ειδικό μαστολόγο.

Έκκριση υγρού από τη θηλή

Η έκκριση υγρού από τη θηλή σας είναι ένα ύπουλο σύμπτωμα, ειδικά αν παρατηρείται μόνο από τη μία πλευρά, αυτόματα (χωρίς να χρειαστεί να πιέσετε) και αν περιέχει αίμα το υγρό που εκκρίνεται.

Η έκκριση γάλακτος από τις θηλές  μπορεί να συνεχίζεται ακόμη και δύο χρόνια μετά το θηλασμό.

Κνησμός στη θηλή

Η δερματίτιδα (έκζεμα) στη θηλή, ακόμα και όταν επεκτείνεται γύρω από αυτήν, μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου του Paget.

Η νόσος του Paget σε πολλές περιπτώσεις υποκρύπτει έναν όγκο στο εσωτερικό του προσβεβλημένου μαστού.

Τα παραπάνω σημάδια χαρακτηρίζονται ως ύπουλα, μιας και δεν είναι απαραίτητο ότι είναι αποτέλεσμα καρκίνου του μαστού. Αντιθέτως αποτελούν συμπτώματα και άλλων παθήσεων του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση η ασθενής που παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω σημάδια οφείλει να διερευνήσει σε βάθος την αιτιολογία της εμφάνισης με την επίσκεψη της σε ειδικό μαστολόγο και να ακολουθήσει τις υποδείξεις του.