Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

Βoυβωνοκήλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η βουβωνοκήλη προκαλείται όταν ένα σπλάγχνο, όπως ένα τμήμα του εντέρου, προβάλλει μέσω ενός αδύνατου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος. Η πάθηση θεωρείται σχετικά επικίνδυνη, αφού δεν βελτιώνεται από μόνη της και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές ριψοκίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς. Όταν η βουβωνοκήλη είναι επώδυνη ή μεγαλώνει οι γιατροί προτείνουν τη χειρουργική αντιμετώπισή της.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανίσει τα παρακάτω συμπτώματα:
1. διόγκωση στη βουβωνική χώρα
2. αίσθηση πόνου, βάρους ή τραβήγματος στην περιοχή, που γίνονται περισσότερο εμφανή όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια στάση, σκύβει, βήχει ή σηκώνει κάτι.
3. περιστασιακά έντονος πόνος και αύξηση της διόγκωσης η οποία επεκτείνεται προ την περιοχή των όρχεων.

Θα πρέπει να μπορείτε να μπορείτε, όταν ξαπλώνετε, πιέζοντας απαλά την κήλη προς τα πίσω, να υποχωρήσει προς τα μέσα εύκολα. Διαφορετικά η κήλη θεωρείται μη ανατασσόμενη και θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον ιατρό σας.

Περισφιγμένη κήλη

Αν δεν μπορείτε πιέζοντας να ανατάξετε την κήλη προς τα μέσα, μπορεί να έχει παγιδευτεί μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να διακοπεί στον παγιδευμένο ιστό και να προκληθεί ισχαιμία ή νέκρωση.

Συμπτώματα της περισφιγμένης κήλης μπορεί να είναι ο ξαφνικός πόνος που επιδεινώνεται γρήγορα, η ναυτία, οι εμετοί, η αδιαθεσία, ο πυρετός, η εναλλαγή του χρώματος του δέρματος πάνω από την περιοχή της βουβωνοκήλης σε ερυθρό, κυανέρυθρο (μωβ) ή σκούρο και η αδυναμία αποβολής αερίων ή κοπράνων.

Βουβωνοκήλη και παιδιά

Η βουβωνοκήλη στα νεογνά και στα παιδιά είναι αποτέλεσμα αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος που παρουσιάζεται ήδη κατά τη γέννηση. Μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί μόνο όταν το νεογνό κλαίει ή βήχει, κατά την διάρκεια κινητικότητας του εντέρου ή να παρουσιαστεί ως ελαττωμένη όρεξη. Σε μεγαλύτερα παιδιά η κήλη είναι πιο εμφανής.

Τι προκαλεί τη βουβωνοκήλη;

Κάποιες βουβωνοκήλες δεν έχουν ακριβή αιτία αλλά κάποιες μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα των παρακάτω:

  • αυξημένη πίεση στην κοιλιακή χώρα, ειδικά σε περίπτωση
  • δυσκοιλιότητας
  • δυσκολίας στην ούρηση
  • έντονης δραστηριότητας, όπως άρση βάρους
  • εγκυμοσύνης
  • χρόνιου βήχα ή φτερνίσματος
  • προϋπάρχον αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα
  • συνδυασμό των παραπάνω

Ποιοι είναι οι παράγοντες επικινδυνότητας;

Οι άνδρες είναι κατά οκτώ φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν βουβωνοκήλη σε σχέση με τις γυναίκες. Το ρίσκο μεγαλώνει στις μεγάλες ηλικίες, καθώς οι μυς γίνονται πιο αδύναμοι. Επιπλέον, ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό, ο χρόνιος βήχας, η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, η πρόωρη γέννηση, το χαμηλό βάρος γέννησης και η προηγούμενη προσβολή από την πάθηση.

Επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν:

Επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν από την βουβωνοκήλη, αν δεν αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση, είναι η περιεσφιγμένη κήλη με αποτέλεσμα απόφραξη του εντέρου (ειλεός) και η νέκρωση του παγιδευμένου οργάνου με αποτέλεσμα ρήξη εντέρου και περιτονίτιδα. Τέτοιες επιπλοκές μπορεί να είναι επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του ασθενή και απαιτούν άμεση χειρουργική επέμβαση.

Ποιες είναι πιθανές χειρουργικές επιλογές;

Ο ασθενής για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης έχει τρεις χειρουργικές επιλογές:

1. Την κλασική – ανοικτή επέμβαση μέσω τομής στην κοιλιακή χώρα υπό ραχιαία ή γενική αναισθησία.
2. Την ελάχιστα επεμβατική ανοικτή επέμβαση με χρήση ειδικών εργαλείων μέσω μικρότερων τομών στο δέρμα συνήθως υπό τοπική αναισθησία.
3. Την ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση με χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας (οπτικής) μέσω μικρότερων τομών στο δέρμα υπό γενική αναισθησία. Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών για τον ασθενή μετεγχειρητικά είναι εξαιρετικά μικρή, ενώ με τη χρήση της τοπικής αναισθησίας ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του συνήθως την ίδια ημέρα.

επικοινωνία

επικοινωνία