Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

 • Ελληνικά
 • English
βουβωνοκήλη

Θεραπεία Βουβωνοκήλης – Σύγχρονη Χειρουργική Τεχνική

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Εντοπίζεται στη βουβωνική περιοχή, το σημείο δηλαδή όπου ενώνεται ο κορμός με τα κάτω άκρα. Μία βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, αλλά έχει σαφώς μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης στους ενήλικους άνδρες.

 

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

H δημιουργία μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος οφείλεται στο συνδυασμό δύο παραγόντων: την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και την αποδυνάμωση του κοιλιακού τοιχώματος σε κάποιο σημείο του.

H αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της ενότητας του κοιλιακού τοιχώματος σε κάποιο σημείο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χάσματος. Από το χάσμα αυτό βρίσκει δίοδο το τμήμα κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάχνου (συνηθέστερα εντέρου) και προβάλει κάτω από το δέρμα, σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό εξόγκωμα της βουβωνοκήλης.

Αίτια

Οποιοσδήποτε παράγοντας αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, αποτελεί δυνητικό αίτιο δημιουργίας της βουβωνοκήλης:

 • Άρση μεγάλου βάρους
 • Βαριά χειρωνακτική εργασία
 • Χρόνιος βήχας
 • Παχυσαρκία
 • Παρουσία υγρού στην κοιλιά (ασκίτης)
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανατομικές διαταραχές (πχ. ευρύ στόμιο βουβωνικού πόρου) ή δομικές διαταραχές του συνδετικού ιστού (πχ. αποδόμηση του κολλαγόνου) μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας βουβωνοκήλης, ακόμα και αν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες.

Συμπτώματα

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης αποτελεί η εμφάνιση ενός εξογκώματος στη βουβωνική περιοχή, συνήθως από τη δεξιά μεριά, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστεί αριστερά, η αμφοτερόπλευρα.

Πολύ συχνά η εμφάνιση της βουβωνοκήλης στο αρχικό της στάδιο στερείται περεταίρω συμπτωμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που ίσως οι περισσότεροι αναβάλλουν την αντιμετώπιση της κήλης τους, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο εξαιτίας της πιθανότητας επιπλοκών.

Σε επόμενο στάδιο και όσο η κήλη προοδευτικά μεγαλώνει σε μέγεθος μπορεί να επιφέρει πόνο, δυσφορία, ή αίσθημα καύσου στην περιοχή, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μικρής αύξησής της πίεσης εντός της κοιλιάς (γέλιο, βήχας, πτάρνισμα, σωματική άσκηση κλπ)

Συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή και να τον οδηγήσουν άμεσα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, καθώς σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών (περίσφιξη κήλης) είναι:

 • Πυρετός
 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Τοπική ερυθρότητα και θερμότητα της περιοχής της κήλης
 • Διάχυτο κοιλιακό άλγος
 • Αύξηση καρδιακών παλμών
 • Οξύς πόνος

Πιθανότητα επιπλοκών

Μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος που παραμένει αθεράπευτη μπορεί να εξελιχθεί με δύο τρόπους:

 • Το χάσμα μεταξύ των μυών του κοιλιακού τοιχώματος θα συνεχίσει να διευρύνεται, με αποτέλεσμα η βουβωνοκήλη να αυξάνεται προοδευτικά σε μέγεθος.
 • Η σοβαρότερη επιπλοκή που μπορεί να εμφανίσει η βουβωνοκήλη ονομάζεται περίσφιξη. Σε περίπτωση περίσφιξης της βουβωνοκήλης καθίσταται αδύνατη η ανάταξη του ενδοκοιλιακού σπλάχνου εντός της κοιλιάς, καθώς έχει εγκλωβιστεί μόνιμα στον κηλικό σάκο εκτός του μυϊκού τοιχώματος. Σε αυτήν την περίπτωση διακόπτεται αρχικά η φλεβική αποχέτευση του εγκλωβισμένου σπλάχνου και στη συνέχεια και η αρτηριακή παροχή του (αιμάτωση), με αποτέλεσμα να οδηγείται σε ισχαιμία και νέκρωση.

βουβωνοκήλη βουβωνοκήλη

Η πιθανότητα περίσφιξης είναι και αυτή που καθιστά τη βουβωνοκήλη μια δυνητικά επικίνδυνη πάθηση. Αυτό επειδή η εμφάνιση της επιπλοκής δεν σχετίζεται με το μέγεθος της κήλης ή με τη χρονική στιγμή που εμφανίστηκε. Μια κήλη μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική και να μην ενοχλήσει για μήνες, ίσως και χρόνια, ενώ σε άλλη περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί η επιπλοκή πολύ νωρίς. Αυτός είναι και ο λόγος που η βουβωνοκήλη και κάθε κήλη του κοιλιακού τοιχώματος καλό είναι να θεραπεύεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της διάγνωσής της.

Θεραπεία βουβωνοκήλης

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική. Λόγω της μεγάλης συχνότητας της πάθησης, το πεδίο της χειρουργικής αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος εξελίχθηκε παράλληλα με τη χειρουργική επιστήμη. Επομένως οι σύγχρονοι χειρουργοί διαθέτουν πληθώρα σύγχρονων μέσων και πολλές χειρουργικών τεχνικών για τη θεραπεία της βουβωνοκήλης.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Ανθιμίδης είναι από τους ελάχιστους Έλληνες Χειρουργούς που εφαρμόζει την τεχνική PLUGTENSTEIN για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή τεχνική, η οποία συνδυάζει τα οφέλη δύο άλλων χειρουργικών μεθόδων, της ανοιχτής και της λαπαροσκοπικής επέμβασης.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης με την τεχνική PLUGTENSTEIN, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Γενικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com