Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

Χειρουργική χωρίς μετάγγιση αίματος

H χρήση μετάγγισης αίματος στη χειρουργική συνδέεται με κινδύνου λοιμώξεων και άλλων επιπλοκών και μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση υποκατάστατων και εναλλακτικών μεθόδων.

Εκτός από τις χειρουργικές επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ πιθανό σημαντικές αλλά προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, που συνήθως απαιτούν γενική αναισθησία, να γίνουν χωρίς μετάγγιση.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα απορρίπτουν τη μετάγγιση αίματος, για λόγους τόσο σχετικούς με την υγεία όσο και θρησκευτικούς, διότι αν και το αίμα υποβάλλεται σε ελέγχους πριν από την μετάγγιση, υπάρχει 0,1% κίνδυνος μόλυνσης.

Τι θα έπρεπε να γνωρίζετε:

Πλεονεκτήματα. Αναίμακτες χειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από λοιμώξεις στο αίμα ενός άλλου ατόμου. Μειώνεται ο χρόνος αποκατάστασης και παραμονής στο νοσοκομείο. Οι άσκοπες μεταγγίσεις αποφεύγονται και το αίμα διατηρείται για τους ανθρώπους που το χρειάζονται αυστηρά για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι εναλλακτικές:

Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα η μόνη εναλλακτική λύση. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που μειώνουν τις πιθανότητες της μετάγγισης του αίματος. Αυτές περιλαμβάνουν ειδικές κλινικές στρατηγικές, ειδικό εξοπλισμό ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου και την εμπειρία και βαθιά ιατρική γνώση του χειρουργού.

Η προετοιμασία του ασθενούς είναι το κλειδί στην αναίμακτη χειρουργική, που είναι ιδανική για χειρουργικές επεμβάσεις μη έκτακτης ανάγκης. Ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώσει τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα παντζάρια, η φασολάδα και τα φυλλώδη λαχανικά σε συνδυασμό με φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C. Ο ασθενής μπορεί επίσης να πάρει συμπληρώματα φυλλικού οξέος ή σίδηρο, βιταμίνη Β12, ή ακόμα και ερυθροποιητίνη, έναν αυξητικό παράγοντα που προκαλεί την παραγωγή περισσότερων κυττάρων του αίματος από τον ίδιο τον οργανισμό.

Υπάρχει επίσης η λύση της αυτομετάγγισης, κατά την οποία στον ασθενή δίνεται το δικό του αίμα. Το αίμα του ασθενούς έχει ληφθεί από τον ίδιο πριν από την επέμβαση και διατηρείται. Μερικές φορές αίμα που χάνεται κατά την επέμβαση μπορεί να σωθεί από τη συλλογή του με ένα ειδικό μηχάνημα και να δοθεί πίσω στον ασθενή.